Nagyvilág

Kína barátkozna Tajvannal

A kínai külügyminiszter szerint "szép jövő" várhat Kína és Tajvan kapcsolataira, de még további erőfeszítéseket kell tenniük a feleknek ennek érdekében.

“Kedvező változások történtek az utóbbi időkben Tajvanon, illetve Peking és Tajpej viszonyában” – mondta a kínai diplomácia vezetője, Jang Csie-cse, arra utalva, hogy több mint egy évtizedes feszült viszony után Kína és Tajvan felújítja szerdán a kilencvenes évek elején elkezdett párbeszédét.

Jang felszólította az Európai Uniót, hogy tartsa magát továbbra is az “egy Kína” elvéhez, amely szerint egyetlen Kína létezik, s Tajvan szigete része annak. Kérte az EU-t: tegyen meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy “békés irányba haladjanak a dolgok” Kína és Tajvan viszonyában.

Tibetről is szó esett

A kínai miniszter elutasította azt a nyugati médiában gyakran ismételt szemrehányást, hogy a tibeti lázongások után, áprilisban megkezdett párbeszéd Peking és a dalai láma képviselői között csak elterelő manőver a kínai kommunista hatóságok részéről.

A kínai kormánynak őszinte a megegyezési szándéka – mondta újságíróknak a ljubljanai találkozó után. A dalai lámának azonban fel kell hagynia “szakadár tevékenységével, erőszakra bujtogató magatartásával és a pekingi olimpiai játékok aláaknázásával”, ha kedvező légkört akar teremteni a további párbeszédhez – tette hozzá.

Az EU az emberi jogokra helyezi a hangsúlyt

Ferrero-Waldner EU-biztos üdvözölte a tibeti emigránskormány és Peking képviselői közötti párbeszédet és Kína építő hozzáállását az új tajvani kormányhoz.

Rupel szlován külügyminiszter felszólította a kínai vezetőket: tegyenek gesztusokat emberi jogi területen a pekingi nyári olimpiai játékok előtt, engedjék szabadon az 1989-es Tienanmen téri tüntetések még mindig börtönben tartott mintegy 100 szervezőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik