Nagyvilág

A gazdaságról szól az amerikai elnökválasztá

A novemberben új elnököt választó amerikaiak számára a gazdaság az első számú választási kérdés - írta a hétfői The Wall Street Journal.

Az Egyesült Államokban – ahol az autósok már átlagosan 4 dollárért tankolnak egy gallon benzint, és ötödik hónapja folyamatosan növekszik a munkanélküliség – a választókat elsősorban az érdekli: melyik elnökjelölt tud majd hathatósabb választ adni a gazdasági bajokra.

Obama és McCain a gazdaságról

A két nagy párt várható elnökjelöltje, a republikánus párti John McCain és a demokrata párti Barack Obama szenátor között e tekintetben éles az ellentét. McCain a George Bush elnök által bevezetett adócsökkentések kiterjesztését és a benzin szövetségi fogyasztási adójának átmeneti megszüntetését szorgalmazza, Obama mindezt ellenzi.

Az elkövetkező hetekben mindkét politikus gazdasági elképzelései fogja előtérbe helyezni több szövetségi államot érintő kampánykörútján.

McCain elnökválasztási kampányának tartópillére az arizonai szenátor vietnami háborús veterán múltja, külpolitikai tapasztalata; az arizonai szenátor Obama tapasztalatlanságát kifogásolja. Az illinois-i politikus viszont a gazdaságra kíván összpontosítani, azt sugallja, hogy McCain megválasztása tulajdonképpen egy harmadik Bush-elnökséget jelentene.

A másik táborára fáj a foguk

A The New York Times kommentárja szerint a két jelölt közötti általános választási küzdelem fő frontja abban a 10-15 ingadozó államban fog húzódni, amelyek az utóbbi évtizedekhez hasonlóan valószínűleg idén is eldöntik majd a választás kimenetelét.

Mindkét kampány szakértői abban reménykednek, hogy jelöltjük megváltoztatja a választási térképet, és többet is elhódít majd a másik párt bázisának számító szövetségi államokból.

A lap értesülése szerint az első nyilvános vitára Michael Bloomberg New York-i polgármester hívta meg a két szenátort. A másfél órás megméretést, amelyet az ABC televízió moderátora irányított volna, Manhattanben rendezték volna meg, de egyik politikus sem fogadta el a meghívást.

A két kampánystáb állítólag egyetért: a várható elnökjelöltek olyan nyilvános vitákon fognak részt venni, amelyeket nem egyik vagy másik hírhálózat szponzorál vagy irányít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik