Nagyvilág

Előre szólt a japán ámokfutó

Az interneten előre bejelentette tettét az az ámokfutó japán férfi, aki Tokió belvárosában 17 embert leszúrt késével - közölte hétfőn a japán rendőrség és a média.

A 25 éves Kato Tomohiro, aki vasárnap a japán főváros Akihabara negyedében egy teherautóval a járókelők közé hajtott, majd késével válogatás nélkül kaszabolni kezdte a járókelőket, előzőleg egy egész sor üzenetet küldött mobiltelefonjáról egy internetes üzenőfalra, részletesen kifejtve, mire készül – mondta el a japán Kyodo hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselő.

Internetes üzenőfalon jelzett

A rendőri vezető a szolgálati szabályzatra hivatkozva nem adta ki az üzeneteket, médiabeszámolók szerint azonban a fiatalember első üzenete, amelyet azzal a címmel adott fel, hogy “Embereket fogok megölni Akihabarában”, már órákkal ámokfutása előtt megjelent az üzenőfalon.

Kato, aki a Sidzuoka prefektúrabeli Numadzu településen – Tokiótól mintegy 120 kilométerre délnyugatra – vasárnap reggel 8 órakor bérelte ki a tettéhez használt teherautót, már hajnaltól kezdve, majd a főváros felé autózva több mobiltelefonos üzenetben hidegvérrel részletezte, mire készül.

A már említett első üzenetében, amelyet hajnali 5:21-kor küldött el, azt írta: „Gázolni akarok a kocsival, és ha ez hatástalannak bizonyulna, utána kést fogok használni. Viszlát, mindenkinek!” Később hozzátette: „Ha elkapnának, miközben végrehajtom küldetésemet, az talán a legrosszabb végkifejlet lenne.” Aztán egy 6:31-kor feladott üzenetben: „Itt az idő. Elindultam.” „Nincs halasztás az esős idő miatt” – írta 7:47-kor, utalva a környéken vasárnap reggel tapasztalt borús időre.

Utolsó üzenetét már a kiszemelt helyszínről, a Tokió belvárosához tartozó – videojátéktermeiről, valamint szórakoztatóelektronikai áruházairól és képregényeket árusító üzleteiről híres – Akihabara negyedből küldte el. „Eljött az idő” – írta 12:30-kor végrehajtott öldöklése előtt húsz perccel, amelyben végül hét embert késelt halálra, további tízet pedig megsebesített.

Elege volt mindenből

Egyelőre nem tudni, hogy az internetes üzenőfal olvasói vagy üzemeltetője reagáltak-e valahogy az ámokfutó üzeneteire, megpróbálták-e értesíteni a hatóságokat. A japán főváros történetének legsúlyosabb késes támadássorozata után a tettes az őt leterítő rendőröknek egyértelműen kijelentette, hogy ölni ment Akihabarába. Azt mondta, „torkig van az élettel, és elege van mindenből”.

A rendőrség hétfőn átkutatta Kato Tomohiro Tokiótól mintegy 150 kilométerre délnyugatra lévő lakását. A fiatalemberről egyebek közt kiderült, hogy a japán képregények, a mangák fanatikusa rajongója volt, és korábban egy autóalkatrész-üzemben dolgozott június elejéig. Azóta nem volt dolgozni, bár munkaadójának korábban semmi panasza nem volt rá. A rendőrség egyelőre vizsgálja az ámokfutó borzalmas tettének indítékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik