Nagyvilág

Bush: könnyebb a beutazás

Könnyebbé teszi a januártól életbe lépő új szabályozás az Egyesült Államokba történő vízummentes beutazást - nyilatkozott George Bush amerikai elnök egy szlovén televíziónak.

“Hogy megnehezítettük-e a vízummentes országok állampolgárai számára a beutazást az Egyesült Államokba? Nem, megkönnyítettük” – fogalmazott Bush a szlovéniai POP TV-nek adott interjújában, amelynek szövegét a washingtoni Fehér Ház vasárnap tette közzé.

Online regisztráció

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter egy hete jelentette be: január 12-től a vízummentességet élvező államokból beutazóknak indulásuk előtt legalább 72 órával on-line regisztráltatniuk kell magukat az amerikai kormánynál.

Bush – aki abból az alkalomból nyilatkozott a POP TV-nek, hogy hétfőn kezdődő európai búcsúlátogatásán Szlovéniában USA-EU-csúcstalálkozón vesz részt – azzal érvelt: a papírmunkát még utazás előtt el lehet intézni elektronikus úton, “ami reményeink szerint valójában megkönnyíti az utazást”.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint az on-line regisztráció során ugyanazokat az adatokat kell majd közölni, amelyeket az utasoknak az I-94-es belépési kártyán fel kell tüntetniük, amikor az Egyesült Államok területére lépnek. Meg kell adni előre például az útlevélszámot, a lakhelyet, valamint, hogy az utasnak van-e a fertőző betegsége, részt vesz-e terrorista tevékenységben. Washington szerint az intézkedés elsősorban Amerika biztonságának erősítését hivatott szolgálni: az előzetes utasregisztrációval könnyebben kiszűrhetők a vízummentes országokból érkező esetleges terroristák.

Bush aggódik

“Aggódom amiatt, hogy az emberek azt mondják, Amerika nem akarja többé, hogy odautazzunk. Pedig én és a kormányom pont ellenkezőképpen gondoljuk” – nyilatkozott az amerikai elnök.
A vízummentes beutazás szabályainak szigorítását több amerikai légitársaság ellenzi azon az alapon, hogy várhatóan vissza fog esni a turizmus és nehezebb lesz gyors üzleti utakat tenni az Egyesült Államokban.

A vízummentességi programot 1986-ban hozta létre az Egyesült Államok “a szükségtelen utazási akadályok megszüntetése, az idegenforgalom fellendítése, valamint a konzuli erőforrások más területekre való átcsoportosítása” céljából.

Jelenleg 27 állam – Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr – polgárai
utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Az Egyesült Államok idén nyolc új állammal – köztük Csehországgal, Magyarországgal és Dél-Koreával – írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz való csatlakozásról. Somogyi Ferenc washingtoni magyar nagykövet egy hete úgy nyilatkozott az MTI-nek: minden jel szerint 2009 január közepétől a magyar állampolgárok is vízum nélkül látogathatnak a tengerentúlra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik