Nagyvilág

200 dollár is lehet az olaj

Újabb elemző vetítette előre a kétszáz dolláros olajár lehetőségét. Az olajárakat nem csupán a spekuláció mozgatja ugyanis - érvel a szakember - hanem az olajkínálat jövőbeni szűkülésére vonatkozó várakozás.

Az IfW német gazdaságkutató illetékese, Klaus-Jürgen Gern szerint ez a távlati ár már most is tükröződik a piac hosszú távú – tízéves – várakozásában.

Vitatható az áremelkedést elsősorban a spekuláció hatásával magyarázni – mondta. Az utóbbi időszak drágulását a dollár árfolyamának gyengülése is indokolja. A dollárban kifejezett árakat a termelő országok emelik, hogy hazai valutában számolt bevételük ne csökkenjen. Végül nem szabad megfeledkezni a felzárkózó piacok keresletének árnövelő hatásáról sem – tette hozzá Gern.

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank vezető nyersanyagpiaci elemzője a nyárra várja a 150 dolláros árat, és szerinte a hordónkénti ár két éven belül elérheti a 200 dollárt.
A Goldman már két éve megjósolta a három számjegyű olajárat, amit akkor sokan elképzelhetetlennek tartottak.

Hétfőn a Világbank vezető közgazdásza, Justin Lin is árbecslésbe bocsátkozott, ő úgy látja, hogy a kőolaj átlagára középtávon is megmarad 104 és 108 dollár közötti sávban. Mint fejtegette, az OPEC tagjainak kezdeniük kellene valamit a mostani magas árak letörésére, de a kartell tagjai a napokban megerősítették: nem tartják szükségesnek termelésük növelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik