Nagyvilág

Tragédia egy ukrán szénbányában

A jenakijevói Marx Károly szénbányában vasárnap hajnalban bekövetkezett robbanás az eddigi legsúlyosabb az ukrajnai szénbányászat történetében - közölte vasárnapi kijevi sajtóértekezletén Olekszandr Turcsinov első ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az illetékes nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a bányát bezárják. “A katasztrófa méretei miatt – mondta Turcsinov – magam irányítom azt a bizottságot, amely a következtetéseket levonja, és döntést hoz a helyszínen.

De már most megállapítható, hogy ez a bánya aligha fog működni a későbbiekben” – adta értésre a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a robbanás olyan súlyos volt, hogy nemcsak a járatok károsodtak, hanem a föld feletti létesítmények is.

Turcsinov hivatalosan megerősítette, hogy a robbanás pillanatában a bányában 37 vájár tartózkodott, akik a bányabiztonsági felügyelet ellenőrzése során feltárt biztonságtechnikai hiányosságok elhárításán dolgoztak.

Robbanás a Marx-bányában

Mint hangsúlyozta, ha nem állították volna le a járatokban és aknákban folyó bányászatot, a robbanás övezetében nem néhány tucat, hanem akár több száz áldozat is lehetett volna.

Az Ordzsonyikidzeugol konszern jenakijevói Marx Károly bányájában vasárnap hajnalban, közép-európai idő szerint 4 órakor sújtólégrobbanás történt, az eddigi adatok szerint egykilométeres mélységben. A katasztrófa időpontjában 37 bányász tartózkodott a helyszínen. Sorsukról változatlanul semmit sem lehet tudni.

A katasztrófa helyszínén tartózkodó Viktor Poltavec ukrán szénipari miniszter közölte, hogy a mentőalakulatok most azon fáradoznak, hogy helyreállítsanak legalább egy aknakürtőt, amelyen keresztül megkezdhetik a keresést.

Közel negyvenen lent rekedtek

Elmondta, hogy a robbanásban a föld felett négy ember megsérült, hármat közülük égési sérülésekkel egy donyecki szakklinikára irányítottak, a negyedik sokkos állapotban van, vele orvosok foglalkoznak a helyszínen. A tárcavezető annak a reményének adott hangot, hogy a föld alatt rekedtek között többen életben vannak.

A katasztrófa okait az Alekszandr Turcsinov által vezetett, a helyszínen dolgozó kormánybizottság feladata kideríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik