Külföld

Romák tüntettek Rómában

admin
admin

2008. 06. 08. 21:59

Mintegy 3 ezer roma vonult fel Rómában vasárnap, hogy így tiltakozzon az idegengyűlölet és több cigánytábor felgyújtása miatt.

Ez az első ilyen demonstráció Olaszországban, ahol hozzávetőleg 150 ezer cigány él. Közülük sokan Romániából vagy a volt Jugoszlávia területéről vándoroltak be, de többségük Olaszországban honos.

A színpompás, zenés demonstráció részvevői nyugodtan vonultak fel, miközben “Nem az idegengyűlöletre”, “Állítsátok le a pogromokat”, “Minden nép érték az emberiség számára” és hasonló jelmondatokat emeltek maguk fölé.

Feszült a hangulat

Május közepén Nápoly külvárosaiban helybeliek felgyújtottak több nomád romatábort, melyek lakóinak pánikszerűen, rendőrök védelme alatt kellett menekülniük összetákolt lakóhelyeikről. A nápolyiak haragját az váltotta ki, hogy egy fiatal roma nő állítólag megpróbált elrabolni egy olasz csecsemőt.

Noha az ügyben még nem zárult le a vizsgálat, az Il Giornale című napilap – Silvio Berlusconi miniszterelnök médiabirodalmának újságja – május 19-én a következő szalagcímmel jelent meg: “Hogyan adják el a romák a gyerekeket”.

Az olasz igazságszolgáltatás eddig még egyetlen olyan bizonyított esetet sem ismer, amelyben cigányok olasz csecsemőt raboltak volna el.

Különleges biztos dolgozik az ügyön

Az olasz kormány különleges biztost nevezett ki Rómában, Milánóban és más nagyvárosokban, akiknek az a feladata, hogy számolják fel a nomádtáborokat.

Pénteken a római rendőrség – Gianni Alemanno polgármester követelésére – az ott lakók előzetes értesítése nélkül, a városközponthoz közel eső Testaccio negyedben kiüríttetett egy tábort, melynek 122 olaszországi roma lakóját, köztük több iskolást, a hatóságok egy külvárosi területre telepítettek át.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.