Nagyvilág

Clintonnal támadják Obamát a republikánusok

Hillary Clinton támadásait a következő öt hónapban is hallani fogja Barack Obama, a várható demokrata párti elnökjelölt, a Republikánus Párt gondoskodni fog erről - írta a The Wall Street Journal vasárnap.

A New York-i szenátor a hét végén hivatalosan befejezte elnökjelölti kampányát és közölte, hogy Obama mögé áll. Éles fordulat ez, hiszen hónapokon át kíméletlenül támadta. John McCain, a valószínű republikánus jelölt stábja éppen ezt fogja kihasználni.

A két nagy párt elnökjelöltje közötti őszi, úgynevezett általános választási kampány elsősorban a politikai közép meghódításáról szól. McCain nem titkolja, hogy meg akarja szerezni a Clinton-hívők és a konzervatív demokraták egy részének támogatását, amely nem tartja Obamát elég tapasztaltnak az elnöki posztra.

Clintoni rágamlakkal támadnak a republikánusok

Még szövetségesének, Hillary Clintonnak is ez a véleménye Obamáról – hangoztatják máris a republikánusok, olyan videókat köröztetve az interneten, amelyeken a volt first lady kétségbe vonja az illinois-i szenátor rátermettségét.

A republikánus kampánygépezet előszeretettel fogja használni azokat az érveket az Obama elleni küzdelemben, amelyeket Clinton tálcán kínált az utóbbi öt hónapban. McCain szinte ugyanazokon a pontokon fogja támadni Obamát, ahol Clinton is tette.

Szinte kapóra jött a republikánusoknak például az a videó, amelyen Clinton egy korábbi vitában lekicsinyelte Obama külpolitikai szakértelmét, támadva, hogy a 46 éves szenátor feltételek nélkül találkozna Irán vezetőivel. A felvétel már fenn van az interneten. Egy másik videót is felhelyezett a Republikánus Párt a YouTube-ra: Clinton azon Obama tapasztalatlanságát ecseteli.

A belső harc McCainnek kedvez

A konzervatív The Wall Street Journal szerint az amerikai választásokon régi, szinte bevett gyakorlat, hogy egy elnökjelölt kampánya a vetélytárs pártján belüli perlekedéseket kihasználja. Ez idén különösen McCainnek kedvez, tekintettel az elhúzódott, időnként viharos, személyeskedő Clinton-Obama párharcra és az on-line videózás gyors terjedésére.

McCain e tekintetben viszont kevésbé támadható, ugyanis egészen rövid ideig volt éllovas az előválasztásokon, így keveset támadták. Az egyik legfőbb érv ellene pártján belül az volt, hogy nem eléggé konzervatív; ezt az érvet azonban Obamáék aligha tudják felhasználni ellene, mostantól ugyanis a politikai közép rokonszenvét kell megnyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik