Nagyvilág

Meghalt Dino Risi

Meghalt szombaton Dino Risi olasz filmrendező, a háború utáni olasz gazdasági fellendülés keserédes, naposabbik oldalának krónikása.

Az olasz komédia egyik mestereként számon tartott művészt, aki egy ideje már beteg volt, 91 évesen római otthonában érte a halál.

Dino Risi 1916-ban Milánóban született, és filmes pályafutása kezdetén olyan rendezők asszisztenseként dolgozott, mint Mario Soldati, Alberto Lattuada vagy Mario Monicelli.

91 éves volt (Fotó: MTI)

91 éves volt (Fotó: MTI)

Az olasz neorealizmus hagyományain nevelkedett, de annak inkább egyfajta “napsugarasabb” irányzatát képviselte éveken át.

Fél évszázad alatt 54 filmet forgatott. Leghíresebb filmjei közé tartoztak a Szegények, de szépek (1956) és az Előzés (1962) című alkotások. 1974-ben bemutatott, A nő illata című filmjét két Oscar-díjra jelölték.

Egyike volt azoknak a rendezőknek, akik a XX. század második felében világhírhez segítettek olyan olasz filmcsillagokat, mint Sophia Loren, Vittorio Gassman, Alberto Sordi vagy Ugo Tognazzi.

Utolsó munkáját, az olasz szépségkirálynő-választást megfilmesítő Miss Italiát 2002-ben mutatta be a RAI olasz televízió. Ugyanebben az évben életművéért Arany Oroszlán díjat kapott a Velencei Fimfesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik