Nagyvilág

Titokban találkozott Obama Clintonnal

Pártjuk megerősítéséről tárgyalt titokban a demokraták két hivatalos elnökjelöltje, miközben mindenki azt találgatja, felkéri-e Obama alelnök-jelöltnek a volt first ladyt. A legfrisebb közvélemény-kutatás szerit az elnökválasztás esélyesének most Obama számít, de a bizonytalanok tábora még óriási.

Magánjellegű találkozót tartott csütörtökön este Washingtonban Barack Obama és Hillary Clinton, hogy az amerikai demokrata párt egységének megerősítéséről tárgyaljanak – közölte az illinoisi szenátor szóvivője. A két kampánystáb által kiadott közös közlemény nem árult el részleteket a találkozóról.

Clinton a tervek szerint szombaton jelenti be, hogy befejezi az előválasztási küzdelmet, és Obamát támogatja az elnökségért folyó küzdelemben.

Clinton alelnök lehet, vagy mégsem?

Hillary Clinton, az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folyó verseny vesztese nem törekszik az alelnöki tisztségre – legalábbis ezt állítja kampánystábja egy csütörtökön kiadott közleményben.

„Miközben Clinton szenátor már egyértelműen jelezte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy demokrata politikust válasszanak majd a Fehér Házba, nem keresi az alelnöki tisztséget” – közölte a volt first lady kampánystábjának egyik tagja, aki szerint az alelnök kiválasztása csakis Barack Obamára tartozik. Obama kampánymenedzsere válaszában közölte: mindaddig nem ejtenek szót az ügyről, amíg az illinois-i szenátor nem dönt a kérdésben.

Az utóbbi napokban nyílt titok volt, hogy Hillary Clinton sok támogatója szorgalmazta az álompár összehozását, vagyis hogy Obamának Clinton legyen az alelnökjelöltje. Korábban maga Clinton is jelezte, nem zárkózik el ettől. Az ötlet támogatói szerint Obama Clintonnal az oldalán megszerezné a volt first lady támogatói bázisát, főleg a kétkezi munkások tömegét az ingadozó államokban, továbbá a spanyol ajkúakat, a korosabb választókat, különösen az idősebb nőket.

A The Wall Street Journal konzervatív lap arról szerzett értesülést Obama közvetlen környezetéből: valószínűtlen, hogy Clinton lesz az alelnökjelölt. Obama egész kampányát ugyanis arra építette, hogy ő más világot képzel, szakítani akar azzal a Washingtonnal, amelynek Clinton is része.

Most Obama nyerné az elnökválasztást

Barack Obama legyőzné John McCaint, ha ma tartanák az amerikai elnökválasztást – ez az eredménye annak a friss felmérésnek, amelyet a Rasmussen intézet végzett a várható demokrata, illetve republikánus elnökjelölt párharcáról.
Az illinois-i szenátor 43, míg az arizonai szenátor 41 százalékos eredményt érne el egy mai választáson.

A felmérés szerint mindkét jelöltre nagy munka vár, ha a szavazatok többségének megszerzésére törekszik. A megkérdezetteknek ugyanis csak 32 százaléka mondta, hogy biztosan Obamára szavazna, és ugyancsak 32 százalék adná voksát biztosan McCainre. A választók 36 százaléka tehát nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik