Nagyvilág

Türelmetlenül vár energiára Észak-Korea

Észak-Korea szerint túlságosan lassan érkezik hozzá az az energiasegély, amelyet nukleáris tevékenységéről való lemondása fejében ígértek.

Hjun Hak Bong, a nukleáris tárgyalások helyettes vezetője csütörtökön a demarkációs övezet közepén található faluban, Panmindzsonban dél-koreai kollégájával való találkozója előtt újságíróknak elmondta: a jongbjoni atomkomplexum leállása már meghaladta a 80 százalékot, ugyanakkor az Észak-Koreának szállított energiamennyiség legfeljebb 30-36 százalékos.

A Phenjannak nyújtandó energiasegélyekről várhatóan jövő szerdán tárgyalnak a pekingi hatoldalú tárgyalások résztvevői, a két Korea mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán képviselői. A hat ország 2007 februárjában állapodott meg abban, hogy Észak-Korea atomprogramja feladásáért cserébe energiasegélyt kap.

Phenjan a megállapodás óta tanújelét adta jó szándékának, mert elkezdte leállítani a katonai atomprogramja gerincét alkotó fő atomerőművét, a jongbjonit, de a leállítást tavaly december 31-ég be kellett volna fejeznie, és egy teljes listát kellett volna átadnia atomprogramjáról, amit nem tett meg. Emiatt a hatoldalú tárgyalások elakadtak. Washington követeli Phenjantól, hogy tisztázza a gyanút, amely szerint létezik egy titkos urándúsító programja, valamint azt, amely szerint közreműködött egy katonai célú szíriai atomreaktor építésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik