Külföld

Nemzetközi ellenőrzés az orosz gáz felett?

admin
admin

2008. 06. 05. 20:52

A kölcsönös energiabiztonság érdekében a tranzitvezetékeket ellenőrző nemzetközi konzorciumok létrehozását javasolta az orosz elnök.

Oroszország kívánatosnak tartaná, ha az orosz kőolaj, illetve földgáz szállítását végző tranzitvezetékeket nemzetközi konzorciumok ellenőriznék – vetette fel Dmitrij Medvegyev berlini látogatásán. Az elnök szerint a szóban forgó konzorciumok orosz, európai uniós, valamint a tranzitországokat képviselő vállalatokból állnának. Medvegyev határozottan állást foglalt a NATO további bővítése ellen, a folytatódó bővítés hosszú távon áshatja alá Oroszország és az európai államok kapcsolatait.

Az elnök hitet tett az emberi jogok biztosítása mellett, szavai szerint ez hozzátartozik Oroszország alapértékeihez. Kiállt a sajtószabadság biztosítása mellett, s az elmúlt időszakban elkövetett újságíró-gyilkosságok – köztük a Politkovszkaja-ügy – feltárását ígérte, azt az állam kötelességének nevezte. Előzőleg vendéglátójával, Angela Merkel kancellárral való találkozóján úgy ítélte meg, hogy a partneri kapcsolatok elmélyítésére Németországgal különösen jó az esély.

A német kancellár és az orosz elnök egyaránt támogatásáról biztosította a tervezett Balti-tengeri gázvezetéket, amely – Lengyelország és a balti államok megkerülésével és erőteljes ellenzésük dacára – Oroszországot és Németországot kötné össze.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.