Nagyvilág

Halálbüntetést kértek a terroristák

Megkezdődött a 2001. szeptember 11-i amerikai terroristacselekmények vádlottjainak pere a guantánamói haditengerészeti támaszponton. Az első számú vádlott visszautasította az ügyvédi segítséget, és közölte, hogy az amerikaiak keze által kíván „mártírrá” válni.

Az öt vádlott – köztük a merényletek értelmi szerzőjének tekintett Hálid Sejk Mohammed – önként vonult be a tárgyalóterembe. Idén február 11-én a háborús törvényekbe ütköző gyilkosságok, összeesküvés, polgári személyek megtámadása, terrorizmus és egyéb bűntettek címén emelt vádat ellenük az amerikai védelmi minisztérium. Ha bűnösségük beigazolódik, halálbüntetés vár rájuk. Az első rendű vádlott, Hálid Sejk Mohammedet, egy tavalyi kihallgatáson mintegy 30 merénylet vagy merényletkísérlet szervezését ismerte el, beleértve a csaknem 3000 amerikai életét követelő 2001-es terrortámadásokat is.

Mohammed mellett még négyen ültek a vádlottak padjára. Ramzi bin as-Síba a vád szerint a fő összekötő volt a légi kalózok és az al-Kaida-vezetők között. Ali Abdel-Azíz Ali, aki Amar al-Baludzsi néven ismert, Hálid Sejk Mohammed unokaöccse és a 2001-es terrortámadásokban játszott szerepét tekintve Mohammed helyetteseként azonosították. Musztafa Ahmad al-Hauszavi, al-Baludzsi segédje volt, Valíd bin Attas pedig, egy Hallád néven ismert fogoly a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül.

A bíró a meghallgatáson ismertette az öt férfi ellen felhozott vádakat. A vádlottak ezt követően közölhették, hogy elfogadják-e hivatalból kirendelt ügyvédjeiket, illetve dönthettek arról, hogy kívánnak-e máris nyilatkozni arról, hogy bűnösnek vallják-e magukat vagy ártatlannak. Hálid Sejk Mohammed kijelentette, hogy nem kér ügyvédi segítséget, egyedül kívánja ellátni önnön védelmét, célja a halálbüntetés elérése. Valíd bin Attas ugyancsak lemondott az ügyvédi segítségről, és szintén halálbüntetést kért magára.

Nemrég kiderült, hogy Hálid Sejk Mohammeden alkalmazták a vízbe fojtást színlelő durva vallatási technikát, amelyet a módszer ellenzői kínzásnak minősítenek. Ezzel kapcsolatban Thomas Hartmann, a Pentagon katonai törvényszéki jogi tanácsadója a vádemeléskor azt mondta, hogy a bíró dönti el, milyen bizonyíték vehető figyelembe a perben. A megfigyelők és az újságírók a per alatt egy használaton kívüli leszállópályán felállított több tucatnyi légkondicionált sátorban, képernyőn keresztül követhetik nyomon a beszédeket. A meghallgatás megkezdése előtt néhány perccel mutatott videofelvételeken a fehér ruhát viselő vádlottak feszültnek tűntek, és arabul beszéltek egymás között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik