Nagyvilág

Rendőrök és halászok csaptak össze Brüsszelben

Erőszakba torkollott szerdán a magas olajárak kompenzálásáért tüntető európai halászok brüsszeli tüntetése. A rendőrség vízágyúkat is bevetve feloszlatta a tiltakozók csoportját.

A mintegy 300-400 tüntető többórás várakozás után randalírozni kezdett az Európai Bizottság székházának környékén, és provokálta a rendfenntartókat, miután negatív választ kapott követeléseire. A tüntetés során a halászok épületeket rongáltak meg, autókat borítottak fel, több tüzet okoztak, és különféle tárgyakkal dobálták a rendőröket is. Súlyos közlekedési fennakadások keletkeztek az uniós negyedben: a legfőbb útvonalakat eltorlaszolták, egy metró- és egy vasútállomást pedig órákra le kellett zárni.

A főként francia, olasz, spanyol és portugál halászok azt szerették volna elérni, hogy ígérjenek számukra uniós segítséget az általuk használt dízel üzemanyag szokásos tarifájánál kétszer magasabb ár támogatására. Elmondásuk szerint először saját kormányaiknál próbálkoztak, ott viszont Brüsszelbe irányították őket.

Világítórúddal hadonászik egy halász a rohamrendőrökkel szemben (fotó: MTI/EPA)

Világítórúddal hadonászik egy halász a rohamrendőrökkel szemben (fotó: MTI/EPA)

Joe Borg halászati EU-biztos kabinetjének illetékese, Patrick Tabone mindazonáltal elutasító választ adott a halászok követelésére. Mint mondta, a bizottság hosszú távú megoldást keres az ágazat problémáira, és az energiaárak miatti kompenzáció nem ilyen. Jelezte azt is, hogy a drágaság olyan gond, amely minden ágazatot sújt, nem csupán a halászatot.

Uniós tagországokban már számos ágazat (közlekedés, mezőgazdaság) dolgozói tartottak tiltakozó akciókat a magas árak és az azokkal szembeni uniós tétlenség miatt. Brüsszel azonban azon az állásponton van, hogy az anyagi támogatással az unió a magas árak haszonélvezőinek profitját növelné, a probléma megoldását elsősorban a termelés növelésének kikényszerítésével lehet eléri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik