Nagyvilág

Újabb brutális tinédzsergyilkosság Londonban

Újabb tizenéves vált brutális késes támadás áldozatává hétfőn Londonban, ahol minden kormányzati erőfeszítés ellenére most már szinte járványszerű mérteket öltenek a hasonló gyilkosságok.

A 15 éves diáklány holttestét a dél-londoni Lambeth kerületben, a híres Waterloo vasútállomás mögött, egy lakóépület liftjében találták meg. Az iskolai egyenruhát viselő lányt a rendőrség első jelentése szerint vadállati kegyetlenséggel ölték meg: az áldozatot legalább tíz késszúrás érte, és a gyilkos olyan erővel döfött, hogy a kés el is tört, nyelét külön találták meg.

A hétfőn megölt diák a tizenhatodik halálra késelt londoni tizenéves az év eleje óta. Tavaly Londonban egész évben rekord számú, összesen 27 – az egész országban 37 – fiatal- vagy gyermekkorú halt meg hasonló támadásokban; az esetek jelentős részében az elkövető is tinédzser volt.

A hétfői gyilkosság ügyében a Scotland Yard őrizetbe vett egy 30 év körüli férfit.

Sokkoló kampány indul

A brit kormány épp a múlt hónap végén indított évi hárommillió font (csaknem 1 milliárd forint) költségvetésű, szándékosan sokkolónak szánt országos propagandakampányt a fiatalok ellen, illetve a fiatalok által elkövetett késeléses bűncselekmények visszaszorításáért.

A rádiókban, internetes honlapokon és mobiltelefonon, három éven át folytatandó figyelemfelhívó és elrettentő kampány részét képezi olyan fotók közzététele, amelyek késes támadásokban elszenvedett csonkolásos sérüléseket, éppen megkéselt, vérző áldozatokat ábrázolnak.

Ian Blair, a Scotland Yard főparancsnoka személyes üzenetet is intézett a fiatalkorúakhoz, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy aki kést hord magánál, maga is sokkal nagyobb valószínűséggel válik késeléses támadás célpontjává.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik