Nagyvilág

Pokolgép robbant a dán nagykövetség előtt Pakisztánban

Legkevesebb nyolc halálos és harminc sebesült áldozata van annak a nagy erejű öngyilkos pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el az iszlámábádi dán nagykövetség épülete előtt - jelentette a pakisztáni állami televízió és a rendőrség.

A merénylet hatására Per Stig Moller dán külügyminiszter rendkívüli kabinetülést hívott össze Koppenhágában, majd a TV2 News dán hírtévének nyilatkozva tűrhetetlennek ítélte a tettet. Mint mondta, nem tudja, hogy dán állampolgárnak esett-e bántódása.

Más helyszíni források kevesebb halálos áldozatról számoltak be. Az egyik halott nyilvánvalóan egy pakisztáni őr. Egy biztonsági tiszt szerint öt ember halt meg, köztük két rendőr. A gépkocsiba rejtett pokolgép robbanásától egy méter mély kráter keletkezett, leomlott a külképviselet kapuja, vele szemben megrongálódott két épület, illetve több tucatnyi gépkocsi.

Azután, hogy egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák világméretű felháborodást és erőszakhullámot váltottak ki a muzulmánok körében, Dánia lefokozta egyebek közt iszlámábádi külképviseletét is, csökkentette a képviselet létszámát. Miután néhány hónappal ezelőtt az intézmény terrorfenyegetéseket kapott, az ott maradt alkalmazottakat is átköltöztették egy szállodába.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki vagy semmilyen szervezet nem jelentkezett. A pakisztáni tálibok szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem tud az akcióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik