Nagyvilág

Nagyot léptünk a vízummenteség irányába

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a magyar és az amerikai kormány között az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek elfogadása a vízummentesség egyik feltétele.

A napirendi pontot ismertető Iváncsik Imre, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő államtitkár azt mondta, hogy jelenleg a vízumkérdés az egyetlen lényeges megoldatlan kérdés a magyar-amerikai kapcsolatokban.

Az amerikai elnök által aláírt belbiztonsági törvénycsomag a vízummentesség megadását a kérelmek tíz százalék alatti elutasításához köti, a korábbi három százalék helyett, de egyúttal szigorú feltételeket ír elő. Ilyen az útlevelekkel és a beutazókkal kapcsolatos adat- és információszolgáltatás, az illegális bevándorlók visszafogadása, a légimarsallok alkalmazása és a repülőtéri biztonság.

A magyar félnek az ügyben további megállapodások aláírását kell vállalnia. Ezek sorába illeszkedik az a szerződés, amely a terrorizmussal kapcsolatos információk átadásáról rendelkezik. Iváncsik Imre hangsúlyozta, hogy a szerződés csak az alapadatok átadásról szól. Ezek az illető neve, ismert álnevei és a születési ideje. Az egyéb adatok átadása csak lehetőségként jelenik meg, de csak akkor, ha azok átadása nem ütközik a hazai jogszabályokba. Az átadott adatokat a magyar fél hozzájárulása nélkül harmadik államnak nem lehet továbbadni.

Az Országgyűlés azt 357 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik