Nagyvilág

Az EU elégedetlen a macedón választással

A választási incidensek kivizsgálását és az elkövetők igazságszolgáltatás elé állítását követelte hétfőn Macedóniától az Európai Unió bővítési biztosa.

Közleményében Olli Rehn utalt arra, hogy az EBESZ választásmegfigyelő szervének előzetes jelentése szerint a vasárnapi választásokon nem teljesültek a nemzetközi normák. A szervezett erőszak, megfélemlítés, illetve a szavazó urnákkal történt visszaélések sok helyen megakadályozták a polgárokat demokratikus joguk gyakorlásában.

A választáson jelentősen növelte parlamenti súlyát az eddigi macedón kormánypárt. Árnyalhatja azonban a végeredményt, hogy a vasárnapi szavazást kísérő, halálos áldozatot is követelő erőszak miatt csaknem húsz szavazókörben fel kellett függeszteni a voksolást. Ezeken a helyeken két hét múlva megismétlik a szavazást. Erre Nikola Gruevszki miniszterelnök ígéretet tett Rehnnek hétfőn, telefonon.

Macedónia EU-csatlakozási folyamatának további lépése – a tagjelölti státus megadása – nagyban függ attól, miként ítéli meg Brüsszel a választások lefolyását, illetve ezen keresztül a macedón demokrácia érettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik