Nagyvilág

Halálos légiszerencsétlenség Hondurasban

Túlfutott a leszállópályán és egy utcán állt meg a TACA közép-amerikai légitársaság egyik utasszállító gépe pénteken a hondurasi fővárosban. A balesetnek legalább öt halottja van, köztük a kapitány és a másodpilóta.

Az Airbus A-320 típusú gép 124 utassal és 11 fős legénységgel a fedélzetén heves esőben és szélben érkezett Tegucigalpába. A gép a város egyik utcájára rohant, és letarolt két gépkocsit. A repülőgép utastere három részre esett szét, leszakadtak a szárnyak, a fedélzeten tűz ütött ki. Televíziós képek tanúsága szerint a pilótafülke beszorult egy hirdetőtábla alá, a két letarolt gépkocsi pedig a gép egyik hajtóműve alá.

A repülőgép San Salvadorból érkezett, és Tegucigalpa után az ugyancsak hondurasi San Pedro Sula város érintésével az egyesült államokbeli Miamiba tartott. Az utasok túlnyomó többsége hondurasi, salvadori és Costa Rica-i állampolgár volt. A halottak között van a nicaraguai Harry Brautigam, aki a Közép-Amerikai Gazdasági Integrációs Bank (BCIE) elnöke. A baleset közvetve okozta halálát: szívroham végzett vele nem sokkal a landolás után.

Halálos légiszerencsétlenség Hondurasban 1

Több utasnak légzési nehézségei támadtak a fedélzeti tűz okozta füsttől. A tüzet a tűzoltók gyorsan eloltották. A sérültek között van Brazília hondurasi nagykövete és felesége, valamint két spanyol állampolgár is.

A tegucigalpai Toncontin repülőtér elavult, hegyek veszik körül, leszállópályája rövid, mintegy 1300 méter hosszú, emiatt a világ egyik legveszélyesebb légikikötőjének tartják. Évek óta tervezik bezárását. Hasonló baleset történt 1997. április 1-jén az amerikai légierő Hercules C-130 típusú óriásgépével, akkor hárman haltak meg, heten pedig megsebesültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik