Nagyvilág

Egymást szorongatják a magyarok Erdélyben

Különleges lesz a most vasárnapi romániai helyhatósági választás a magyarok szempontjából, hiszen most első alkalommal nem az RMDSZ söpri be magabiztosan az erdélyiek voksait. Pár hónapja alakult konkurense, a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt ugyanis, bár megszorítani nem nagyon tudja, bizonyos területeken jelentős szavazatveszteséget okozhat Markó Béláéknak.

A magyarok közti harcot jól mutatja a minden eddiginél mozgalmasabb választási kampány. Egy biztos: a magyar voksolók mindvégig nagyon fontosnak és nagyon magyarnak érezhették magukat. A románok postaládájába dobott személytelen szórólap helyett a magyarokhoz ugyanis személyesen jöttek el a tulipános kitűzős „eremdéeszesek” és a fenyőjelvényes „empépések”.

A választópolgárt elkényeztették: kapott logós golyóstollat, kulcstartót, színes kis kiadványokat, egyesektől ígéretet, hogy postán majd küldenek neki fenyőmagot is, amit elültethet, mint Orbán Viktor múlt hétvégén tette Sepsiszentgyörgyön. Ezen túl a legkülönbözőbb programok közül választhatott, a közéleti találkozóktól és programvitató fórumoktól szobor- és emlékműavató ceremóniákon keresztül a gulyásfőzésig.

Mindkét pártnál kiemelt témaként szerepelt a kampányban az anyaországról vallott felfogás, az uniós pályázatok, a riasztó demográfiai görbe, a régiók átszervezésének időszerűsége, az infrastruktúra és persze az autonómia is. Valamint szó volt az erőt jelentő egység szükségességéről meg az elvtelen magyar egységről és persze az autonómiáról is.

A Fidesz is bevetette magát

A romániai kampányba a most első alkalommal megmérkőző Magyar Polgári Párt mellett a magyarországi – elsősorban fideszes és kereszténydemokrata – politikusok is beszálltak. Tőkés László és Orbán Viktor nagygyűléseken ajánlotta a választók figyelmébe jelöltjeik rátermettségét, más településeken, beleértve a távoli székelyföldi falvakat is, olyan élvonalbeli politikusok agitáltak Szász Jenő pártja mellett, mint Kövér László, Varga Mihály, Kósa Lajos, Németh Zsolt, Nagy Gábor Tamás, Simicskó István, vagy Harrach Péter.

Szász Jenőt jobbról támogatják (Fotó: MTI)

Szász Jenőt jobbról támogatják (Fotó: MTI)

A kampány azonban ebben a körben sem merült ki a személyes megjelenésen és támogatáson: az MPP egyik kampánydélutánján például Lévai Anikó szakácskönyvének bemutatóján Orbán Viktor felesége – többek közt – arról is beszámolt, hogy a volt miniszterelnök nem szeret mosogatni, de a halászlé készítését mindig kisajátítja.

Járt utat a járatlanért el ne hagyd

A versenytárs feltűnésére az RMDSZ-nek reagálnia kellett. Ők úgy gondolták, a neves hazai – Erdélyben töretlen népszerűségnek örvendő – együttesek vendégszereplése mindig a biztos siker garanciája. Energiát és időt nem kíméltek, hogy híveiket ezúttal is megakoncertélményekkel ösztönözzék az urnákhoz járulni. (Egy minapi közvélemény-kutatás szerint az RMDSZ támogatottsága egyébként 76 százalékos az erdélyi magyarság körében). Így bulizott Erdélyben a Neoton Família, a Bikini, az United, a Pa-dö-dö, a Beatrice, a Republic, Koós János – és a felsorolás korántsem teljes.

Az RMDSZ ezúttal nem szervezett tömeggyűléseket és erről az oldalról hiányoztak a magyarországi pártpolitikusok vagy közéleti szereplők „vendégfellépései” is. Igaz, ebben nem is volt túl nagy mozgástere a pártnak, hiszen a népszerűek az MPP-jelöltekkel rótták a székelyföldi utakat, a népszerűtlenekkel közösen fellépni pedig nem szerencsés húzás. Így inkább megideologizálták a kérdést: „Sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc hangulatai, látogatásai és csatározásai nem dönthetnek a mi sorsunkról, ügyeinkről”.

Aligha lehet viszont a véletlen műve, hogy épp ekkor avattak a csángóföldi Magyarfaluban – ahol RMDSZ-es polgármesterjelölt is indul –„Magyar Házat” budapesti külügyminisztériumi segítséggel, Szikora János APEH-elnök pedig 30 számítógépet vitt ajándékba az ottani gyerekeknek.

Gémesi Ferenc nemzetpolitikai államtitkár pedig valószínűleg szintén nem véletlenül látogatott el a héten Kolozsvárra és Szamosújvárra, hogy sajtónyilvánosság mellett adja át a Szülőföld Alapból támogatott úgynevezett „nemzeti intézményeken” kifüggesztendő adományozó táblákat az RMDSZ ügyvezető alelnökének.

És én akkor kit válasszak…

A pártok mellett azonban a kampányfinisben megérkezett az ilyenkor elmaradhatatlan, lelkiismeretre apelláló érseki és püspöki felhívás is a történelmi egyházak főméltóságaitól, amely elsősorban a voksoláson való részvételre buzdít.
Érdekes viszont, hogy a választási előcsatározásokban korábban mindig nagy vehemenciával tanácsokat adni akaró Magyarok Világszövetsége ezúttal teljesen elnémult, a román sajtó pedig a tőle szokatlan visszafogottsággal hallgatott az anyaországi politikusok erdélyi kampányáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik