Külföld

Vége a nepáli királyságnak

admin
admin

2008. 05. 28. 21:39

Eltörölte a királyságot, és kikiáltotta a köztársaságot Nepálban az alkotmányozó nemzetgyűlés. A palotából múzeumot csinálnak, a köztársasági elnökből díszletet.

A tényleges hatalmától már korábban megfosztott uralkodó, a népszerűtlen Gianendra Bir Bikram Sah Deva két hetet kapott arra, hogy kiürítse a palotáját, amelyből nemzeti múzeumot csinálnak. A Sah dinasztia 239 éven át ült a nepáli trónon. A köztársaság kikiáltása a baloldali, maoista lázadók egyik fő követelése volt, akik ezt az évtizedes belháború befejezésének feltételéül szabták.

A képviselők elsöprő többséggel – 560:4 arányban – szavazták meg a himalájai monarchia megszüntetését. “Nepál független, feloszthatatlan, szuverén, laikus és demokratikus köztársaság. A királyi család minden kiváltsága megszűnik mától” – hangzik a megszavazott szöveg, amely szerint május 29-e a köztársaság napja lesz.

Magyar példa

Az új államfő, a köztársasági elnök személyéről még nincs hír, de a pártok abban állapodtak meg, hogy szerepe csak ceremoniális lesz, az országot a miniszterelnök fogja vezetni.

A főváros, Katmandu utcáin népviseletbe öltözött tömegek ünnepelték a döntést, amely már akkor várható volt, amikor a maoisták a nemzetgyűlés legnagyobb erejévé emelkedtek az áprilisi választásokon.

Nagy durranás

Az ünneplést három kisebb robbantásos merénylet zavarta meg, de halálos áldozatok nem voltak. Felvonult több ezer maoista is, aki sarló-kalapácsos zászlóval, öklét magasba emelve kiabálta, hogy “le a monarchiával”.

A királyság bukása drámaian gyors volt ahhoz képest, hogy nemrég még Birendrát istenként tisztelték hívei: sokak számára Visnu hindu isten megtestesülése volt. Mára a képét eltávolították a pénzekről, neve eltűnt a nemzeti himnuszból, s még arra is felszólították, hogy maga fizesse villanyszámláját.

Nyomorba dönt

A nepáliak szemében a királyi család tekintélye akkor rendül meg alapjában, amikor 2001-ben a trónörökös herceg részegen legyilkolta a népszerű Birendra királyt és nyolc más családtagját, majd öngyilkos lett. Hibásnak bizonyult a trónra lépő Gianendra döntése is, amikor 2005-ben magához ragadta a teljhatalmat, és csak sorozatos tüntetések után lépett vissza.

2006-ban a király rákényszerült a parlament összehívására és a békeszerződés aláírására a maoista lázadókkal, ami azután az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokhoz, és végül a monarchia eltörléséhez vezetett.

—-Bukott monarchiák—-

A második világháború óta megdöntött monarchiák a világban:

1952 – Egyiptomban reformer katonatisztek megdöntik Faruk király hatalmát és emigrációba kényszerítik az uralkodót. Faruk néhány hónapos fia névleg még viseli az uralkodói címet 1953-ig, amikor kikiáltják Egyiptomban a köztársaságot.

1957 – Az 1956-ban függetlenné vált Tunéziában eltörlik a királyságot és kikiáltják a köztársaságot. A köztársaság első államfője Habíb Burgiba volt.

1958 – Egy véres puccs során meggyilkolják II. Fejszál iraki királyt. Abdel-Kerim Kászem tábornok vezetése alatt baloldali katonai diktatúra épül ki az országban.

1967 – Görögországban II. Konsztantin király puccsot kísérel meg végrehajtani a katonai diktatúra ellen, sikertelenül. Az uralkodó elhagyja az országot, 1973-ban eltörlik a királyságot.

1969 – Líbiában távollétében katonai puccsot hajtanak végre I. Idrisz király ellen, a jelenlegi államfő Moammer el-Kadhafi ezredes vezetésével.

1970 – Kambodzsában Lon Nol tábornok vezetésével puccsot hajtanak végre és eltörlik a monarchiát. Két évtizeddel később visszaállítják a távol-keleti országban a királyságot, ekkor kerül hatalomra a jelenlegi uralkodó Norodom Szihamoni apja, Norodom Szihanuk.

1973 – Egy rokona, Mohammed Daud megdönti Mohammed Zahír Sah afgán király hatalmát, kikiáltják a köztársaságot.

1974 – Katonai puccsal eltávolítják a hatalomból Hailé Szelasszié etióp császárt.

1975 – Laoszban a kommunista hatalomátvételt követően lemond Szavang Vatthana király.

1979 – Iszlám forradalom Iránban, Mohammed Reza Pahlavi sah elhagyja az országot.

1979 – Közép-Afrikában líbiai látogatása alatt megdöntik a két évvel korábban megkoronázott I. Bokassa (Jean-Bédel Bokassa) hatalmát és helyreállítják a köztársasági államformát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.