Nagyvilág

Radikális vezetése lesz Belgrádnak

Valószínűleg radikális polgármestere lesz a szerb fővárosnak, miután a radikálisok, a nacionalisták és a szocialisták szerdán aláírták a város közös irányításáról szóló megállapodásukat, amely a kormányalakításra is kihathat.

A Szerbiában – lakosságszámát és jövedelemtermelő-képességét tekintve is – meghatározó jelentőségű fővárosban a május 11-ei helyhatósági választás nyomán patthelyzet alakult ki a radikális-nacionalista, és a demokratának nevezett tábor között. Mindkettő 52 képviselőt juttatott be a 110 tagú önkormányzatba, így a 6 városatyával rendelkező szocialisták tökéletes “mérleg nyelve” helyzetbe kerültek.

Akárcsak országos szinten, Belgrádban is rögtön a radikális-nacionalista táborral kezdtek el tárgyalni, s miután több jelentős szerbiai nagyvárosban már szövetségre léptek velük, a fővárosban is megkötötték az egyezséget. Megfigyelők szerint ennek még komoly szerepe lesz abban, hogy milyen kormány alakul Szerbiában.

Bonyolódik a helyzet

A belgrádi egyezség alaposan megkavarja a május 11-ei választás nyomán kialakult szerb belpolitikai helyzetet. A 250 tagú parlamentben a legtöbb (102 helyet) megszerző demokrata tábor egyik húzóereje, a G17 Plus párt ugyanis már több mint egy hete bejelentette, hogy az országos szinten is a mérleg nyelvévé vált szocialistákkal nem hajlandó kormánykoalíciót alkotni, amennyiben azok Belgrádban “lepaktálnak” az ellentáborral.

A kényelmes helyzetben lévő, kormányalakításról eddig csak a radikálisokkal és nacionalistákkal tárgyaló szocialisták viszont még semmire se kötelezték el magukat, máig nyitott a lehetősége annak, hogy országos szinten a demokratának nevezett táborral fognak össze.

Megosztoztak a fővároson

A szerdai aláírás után sem közölték, ki lesz Belgrád országosan is nagyhatalmú polgármestere, de az előzetes kiszivárogtatások szerint a posztot valószínűleg Aleksandar Vucic, a radikális párt főtitkára kapja, helyettesét Vojislav Kostunica tábora delegálja, a városi közgyűlés elnökévé pedig a szocialisták jelöltjét választják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik