Nagyvilág

Összehívnák az ENSZ BT-t a grúzok

Grúzia szerdán kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa vitassa meg az abház légtérben április 20-án - állítólag orosz közreműködéssel - lelőtt grúz kémrepülőgép ügyét.

A grúz ENSZ-nagykövet arra a jelentésre hivatkozott kérésében, amelyet kedden tett közzé az ENSZ megfigyelői missziója (UNOMIG), s amely szerint “arra lehet következtetni, hogy a (támadó) repülőgép az orosz légierőhöz tartozott”.

Az ENSZ-megfigyelők szerint mindkét fél megsértette az abháziai tűzszüneti egyezményt, Oroszország a kémrepülőgép lelövésével, Grúzia pedig az abház terület fölé való berepüléssel.
Grúzia hivatalos bocsánatkérést és anyagi kártérítést követel Oroszországtól, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont cáfolta, hogy orosz vadászgép lőtte volna le a pilóta nélküli gépet.

A Biztonsági Tanács ülésével Moszkva akkor ért egyet, ha arra meghívják az abházok képviselőit is. “Elvben nem ellenezzük egy ilyen ülés megtartását, de csak akkor van értelme, ha megfelelő a megszervezése. Ennek komoly ülésnek kell lennie, a probléma komplex megvizsgálásával, s ehhez mindenképpen szükség van az abház fél meghívására” – jelentette ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik