Nagyvilág

Minisztereket vált Fico

Szlovák lapértesülés szerint júliusban távozik Robert Fico kormányából Ivan Valentovic egészségügyi miniszter, és valószínűsíthető, hogy a külügyminiszter, Ján Kubis se marad sokáig a szlovák diplomácia élén.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap keddi kommentárjának cikkírója azt valószínűsíti: az egészségügyi tárcavezető távozásának indoklásaként várható „személyes ok” azt jelentheti, hogy a kormányfőnek elege van a miniszteréből, nemkülönben a miniszternek is a miniszterkedésből. Valószínűbbnek az előbbi látszik, mert Valentovic képtelen volt felszámolni a szlovákiai egészségügy legnagyobb problémáit. A kórházak továbbra is eladósodottak, „a beteg és az orvos közötti szakadék” igencsak széles, s az a beteg, aki ezt pénzzel képes áthidalni, inkább külföldön végezteti el a műtétjét.

Egy további cikkében a lap arról ír, hogy Ján Kubis külügyminiszter nem igazán tetszik a Fico vezette legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata Smer több magas rangú vezetőjének, személy szerint Ficónak sem. A karrierdiplomata Kubis sem a Smernek, sem más pártnak nem tagja, gyakran képvisel más véleményt, mint a kormányfő, és a Smer vezetői a megüresedő külképviseleti posztokon szívesen látnának más diplomatákat, mint akiket a külügyminiszter talál alkalmasnak a kiküldetésre.

Robert Fico két éve hatalmon lévő koalíciós kormányában eddig a védelmi, majd az agrártárca élén eszközöltek személycserét. Az utóbbi, Miroslav Jurena volt agrárminiszter, a Vladimír Meciar vezette Néppárt-HZDS parlamenti képviselője most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy – ugyancsak a Hospodárské Novinyban – kijelentette: helytelen, hogy a szlovák titkosszolgálatot (SIS) egyetlen párt, a Fico vezette Smer felügyeli. A sejtelmeinek hangot adó Jurena szerint a SIS minden politikusról aktát vezet, s ha valamelyikük „fenegyerekeskedik”, akkor megszellőzteti a róluk szóló kényes információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik