Nagyvilág

Miért nem az RMDSZ mellett áll Orbán?

Az RMDSZ túlságosan is beleágyazódott a bukaresti politikai struktúrákba, és túlságosan is elhasználódott az elmúlt tizennyolc évben, többek között ez lehet az oka annak, hogy Orbán Viktor és egyéb ismert fideszes arcok a Magyar Polgári Párt mellett teszik le a garast – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Az RMDSZ sokszor feteszi a kérdést: „Orbán Viktor miért nem foglalkozik inkább a saját dolgával, miért jön Erdélybe kampányolni?” Amennyire adja magát ez a megállapítás, annyira demagóg, hiszen köztudott: a választások közeledtével minden párt szívesen növeli saját presztízsét azzal, hogy közismert külföldi, saját politikai családjába tartozó politikust invitál kampányrendezvényeire – írja a Krónika vezércikkében.

Pártcsaládok barátsága

A lap emlékeztet arra, hogy 2006-ban Tony Blair „Igen MSZP” szlogennel kampányolt Budapesten Gyurcsány Ferenc és pártja mellett. Sőt az RMDSZ is büszkén kürtölte szét az elmúlt napokban, hogy az Európai Néppárt mögötte áll a helyhatósági választásokon.

Hogy Orbán miért mutatkozik szívesebben az egyébként a Fideszhez hasonlóan néppárti RMDSZ-szel szemben álló MPP-vel, annak számos oka lehet. Sokan vélik úgy: az RMDSZ igencsak megkopott az elmúlt tizennyolc évben, amiből nyolcat ténylegesen, négyet pedig „félig-meddig” kormányon töltött.

A felnőtté válás pillanata

Ezalatt az összmagyar képviselet letéteményeseként indult szervezet túlságosan is beleágyazódott a bukaresti politikai struktúrákba, maga is versenypárttá vált – amely immár alkalmatlan arra, hogy a romániai magyar társadalom minden szegmensét megjelenítse – írja a Krónika. Ezt maga a szövetség bizonyította, amikor gyakorlatilag kivetette magából a másként gondolkozókat.

Így most szembe kell néznünk a ténnyel, hogy elérkezett az igazi felnőtté válás pillanata. Lehetőség nyílt a megmérettetésre, amelyen sok minden tisztázódhat.

Az önkormányzati választásokon kiderül, mekkora a két párt valós támogatottsága, ennek függvényében pedig – az esetleges kudarcokból is tanulva – el lehet kezdeni a parlamenti választásokon induló összmagyar szövetség alapjainak letételét. Ennek felismerése, az alapok kidolgozása pedig már a legkevésbé sem Orbán Viktoron vagy Gyurcsány Ferencen múlik – véli a Krónika cikkírója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik