Nagyvilág

Veszélybe került a magyarok szerepe a Vajdaságban

Kétséges, hogy ezután is betölthetik-e eddigi szerepüket a Vajdaság irányításában a magyarok, akiknek várhatóan csak 9 képviselőjük lesz az új tartományi parlamentben - derült ki a vasárnapi választás még mindig előzetes adataiból.

A Magyar Koalíció nevű, három párt alkotta szövetség 15-18 magyar képviselőre számított az eddigi 12 helyett. A Boris Tadic nevével fémjelzett Demokrata Párt azonban 64 mandátumot nyert, tehát önmagában is többsége van a 120 tagú újvidéki törvényhozásban, ahol még három – liberális, illetve polgári szerveződések által delegált – képviselő támogatására számíthat.

A vajdasági képviselők felét listáról (onnan 5 magyar jelölt jutott be), felét pedig egyéni indulók közül választják. Ez utóbbiak közül elsőre senki sem kapott mandátumot, ezért második fordulót kellett rendezni számukra, s abban négy magyar jelölt győzött. A tizenegy – második fordulóba jutott – magyar induló közül tíz a szerb Demokrata Párt jelöltjével versenyzett, egy pedig a radikálisokéval. A demokrata aspiránsok közül nyolc magyar volt.

Derűlátásra adott okot az, hogy a három párt alkotta Magyar Koalíció jelöltjei az első fordulóban sok helyen több szavazatot kaptak, mint ellenfeleik. A kedvező kilátások ellenére olyan – jelentős magyar lakossággal rendelkező – településeken is alulmaradtak a versenyben, mint Zenta (Senta), Ada (Ada), Kishegyes (Mali Idos) és Csóka (Coka).

A Magyar Koalíció legnagyobb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) olyan ismert személyiségei sem jutottak be a tartományi képviselőházba, mint Kucsera Géza szabadkai polgármester és Korhecz Tamás vajdasági miszterelnök-helyettes, jogalkotási és kisebbségi jogokkal foglalkozó miniszter. Tartományi szinten eddig a magyaroknak volt 12 parlamenti képviselőjük, s – a VMSZ-ből – házelnökhelyettesük, miniszterelnök-helyettesük (Korhecz Tamás, aki egyben miniszter is volt), valamint még egy, a kulturális tárcát felügyelő miniszterük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik