Nagyvilág

Az EU Moszkvának rontott

Az Európai Unió magyarázatot vár Moszkvától, miután az ENSZ megfigyelő missziója arra a következtetésre jutott, hogy orosz vadászgép lőtt le egy grúz kémrepülőgépet április második felében a szakadár grúziai terület, Abházia felett.

Az EU külügy- és védelmi minisztereinek brüsszeli közös tanácskozásán, a hétfői ülésnapot záró sajtóértekezleten Dimitrij Rupel, az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia külügyminisztere kiegyensúlyozottnak nevezte az ENSZ-jelentést, és azt mondta, hogy Moszkva magyarázattal tartozik.

Az ENSZ-megfigyelők jelentése szerint mindkét fél megsértette az abháziai tűzszüneti egyezményt, Oroszország a kémrepülőgép lelövésével, Grúzia pedig az abház terület fölé való berepüléssel.

A brüsszeli tanácskozáson elfogadott állásfoglalás szerint az unió azt várja a grúz-orosz vitában érintett összes féltől, hogy a nyilvános kijelentések szintjén üssön meg nyugodtabb hangnemet, és tartózkodjon a provokációktól.

Brüsszel az állásfoglalásban megerősítette elkötelezettségét azon elv mellett, miszerint tiszteletben kell tartani Grúzia területi épségét a nemzetközileg elismert határok között. Az EU támogatja az abház és a dél-oszét konfliktus békés rendezését célzó erőfeszítéseket.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte, hogy a jövő héten Grúziába utazik, és ott az EU-grúz kapcsolatok szorosabbra fűzéséről kíván tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik