Nagyvilág

Bosznia elindult az EU felé

Az Európai Unió tárgyalásokat kezdett hétfőn Boszniával arról, hogy a balkáni ország polgárai vízum nélkül utazhassanak az EU-országokba. Ezzel a balkáni állam megtenné az első lépést az uniós tagság felé.

Boszniának – közölte Brüsszelben Jacques Barrot, az EU igazságügyi biztosa – ehhez be kell vezetnie a biometrikus adatokat is tartalmazó útlevelet, valamint fokoznia kell az illegális migráció, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet.

Barrot újságírók előtt nem volt hajlandó találgatni, vajon mikorra teljesítheti Bosznia a szükséges feltételeket, csak annyit mondott, hogy reméli, gyorsan.

Olli Rehn bővítési EU-biztos arról számolt be a sajtónak, hogy Bosznia június 16-án az unióval stabilizációs és társulási megállapodást ír alá, ami az EU-csatlakozási folyamat megkezdésének szükséges előfeltétele.

Az egyebek közt kereskedelmi kedvezményeket nyújtó társulási megállapodást – Koszovó kivételével – már az összes többi nyugat-balkáni állam megkötötte az unióval, igaz, a szerb megállapodás életbe lépése nagyban függ majd a választások utáni szerb kormányalakítás kimenetelétől.

A Boszniával kidolgozott szöveg már hetekkel ezelőtt elkészült, és az aláírás csupán azért húzódik júniusig, mert az ezeroldalas dokumentumot nem tudják korábban lefordítani az EU és Bosznia összes hivatalos nyelvére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik