Nagyvilág

Kamionos tiltakozás Londonban

Minden idők legnagyobb tiltakozó megmozdulását tervezik London utcáin a brit közúti fuvarozók a példátlanul magas üzemanyagárak ellen, amelyek miatt már a kormányzó Munkáspárt képviselői is azonnali adócsökkentéseket, illetve a tervezett adóemelések törlését követelik.

A The Sunday Telegraph beszámolója szerint a keddre meghirdetett fővárosi forgalomlassító demonstráción akár ezer kamion is részt vehet. A teherautók konvojokban, lassan fognak keresztülhajtani a legforgalmasabb londoni belvárosi negyedeken, és a fuvarozók küldöttsége petíciót nyújt át a Downing Street-i kormányfői hivatalban, azonnali üzemanyagadó-visszatérítést követelve a közúti szállító cégeknek.

A Transaction 2007 nevű szervező csoport szerint egy átlagos nyergesvontató heti üzemanyagköltsége most már eléri az ezer fontot (több mint 300 ezer forint), ami miatt kis és közepes fuvarozó cégek százai mennek tönkre.

A példátlanul magas és folyamatosan emelkedő üzemanyagárak nemcsak a kamionosokat sújtják. A benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára már rég és jóval túlhaladta a korábban elképzelhetetlen szintnek tartott literenkénti egy fontot. A benzin országos átlagára jelenleg 1,1398, a dízelé 1,2635 font (350, illetve 390 forint), de sok benzinkútnál 1,30-1,40 font körüli árakat is kiírtak már.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos családi személyautó egyszeri feltöltése 70 fontba (több mint 20 ezer forintba) is belekerülhet.
Nagy-Britanniában a nagy adótartalom miatt a legdrágább az üzemanyag az Európai Unióban, és a brit fuvarozók az elmúlt években többször is tiltakozó akciókkal próbálták az üzemanyagárakat terhelő adók csökkentésére szorítani a kormányt. Az adócsökkentésért kampányoló szervezet – Fuel Lobby – már az évtized elején súlyos, országos üzemanyag- és áruhiányt okozott Nagy-Britanniában azzal, hogy az akkor tervezett üzemanyagadó-emelés ellen tiltakozva egy hétre eltorlaszolta az olajfinomítók kiszállítási útvonalait, pedig akkor a kiskereskedelmi üzemanyagárak még csak 70 penny körül jártak literenként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik