Nagyvilág

Patthelyzet Szerbiában

Szerbiában a május 11-i választást követően nem jött létre a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség, így Borisz Tadics államfő még mindig nem is nevezett meg kormányfőjelöltet.

Az elnök csütörtökön mind a nyolc, a parlamentbe bejutott pártszövetség és párt – köztük a négy mandátumot szerzett Magyar Koalíció – képviselőivel tárgyalt. Óránként váltották egymást nála a küldöttségek, de egyik sem győzte meg arról, hogy elegendő képviselőt tud maga mögé sorakoztatni a 250 tagú parlamentben.

A kormányalakításról szóló tárgyalások eközben javában zajlanak. A radikálisok, a szocialisták pártszövetsége és a Vojislav Kostunica ügyvezető miniszterelnök vezette – egy éve, a Tadiccsal való szövetkezéskor még demokratának, de pár hónapja már csak nacionalistának nevezett – tábor a belgrádi sajtó hírei szerint a kormányalakítás küszöbéig jutott.

A választás nyomán a mérleg nyelvévé vált, a belgrádi parlamentben 20 képviselői hellyel rendelkező szocialista tábor még mindig nem kötelezte el magát véglegesen. Egyelőre csak a radikálisokkal és nacionalistákkal tárgyal, de a végső megállapodás megkötését lebegtetve lehetővé teszi az úgynevezett demokrata tábornak azt, hogy saját leendő szövetségeseként tüntesse fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik