Külföld

Tadic bejelentésre készül

admin
admin

2008. 05. 22. 14:53

Boris Tadic szerb elnök megkezdte konzultációit a május 11-ei választás nyomán a belgrádi parlamentbe bejutott nyolc párttal, illetve pártszövetséggel, hogy a csütörtökön lezajló tárgyalások nyomán megmondja, kit bíz meg kormányalakítással.

Az államfő, aki egyben a legtöbb mandátum birtokában lévő ötpárti, „Az Európai Szerbiáért – Boris Tadic” nevű koalíciót vezető Demokrata Pártnak is elnöke, először saját táborával tárgyalt, amely a legtöbb szavazatot nyerte el a szavazáson. Pártbéli alelnöke, Dusan Petrovic arról tájékoztatta, hogy a 250 tagú parlamentbe 102 képviselővel bejutott szövetség képes olyan koalíciót létrehozni, amelyet 142 honatya támogat.

A Szerb Radikális Párt elnökségének tagja, Natasa Jovanovic ezzel szemben közölte Boris Tadiccsal, hogy pártja jó úton halad a parlamenti többség és a nacionalistának nevezett, illetve a szerb szocialisták köré szerveződött táborral alkotott koalíció létrehozása felé.

Ez a két kijelentés megnehezíti az elnök döntését, ugyanis kormányalakításról eddig valóban csak a radikálisok fémjelezte tábor tárgyalt. Ha Tadic a szavazatszámok alapján dönt, akkor saját táborából választ miniszterelnök-jelöltet, ha viszont a politikusi nyilatkozatok alapján, akkor a radikális-nacionalista-szocialista hármas valamelyik vezéralakját kell megbíznia.

A mérleg nyelvét a szocialisták köré szerveződött, húsz mandátum birtokában lévő, háromtagú tábor jelenti, amely eddig csak a radikálisokkal és a Vojislav Kostunica neve által fémjelzett – két pártból álló – nacionalistákkal tárgyalt. Együtt 128 képviselővel rendelkeznek, s ha a dél-szerbiai muzulmán bosnyákok önállóan indult, két képviselővel rendelkező pártja is csatlakozna hozzájuk – mint az már többször elhangzott -, akkor tízfős többségük lenne a parlamentben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.