Nagyvilág

Nem kíváncsiak Orbán erdélyi korteskedésére?

A Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) keretprogramja nem tartalmaz semmi olyasmit, ami az erdélyi magyarok alapvető gondjaira megoldást jelentene - állítja az Új Magyar Szó (ÚMSZ) csütörtöki kommentárjában. A szerző szerint az erdélyi magyarok nagy része nem kíváncsi az Orbán Viktor által patronált megoldásokra.

Szőcs Levente, a bukaresti napilap hasábjain arra a hírre reagálva írt vezércikket, hogy Orbán Viktor a napokban Székelyföldre utazik. „Hogy mennyire fontos Orbán számára a Magyar Polgári Párt kampányrendezvényeinek meglátogatása, arra utal, hogy a magyar ellenzék vezérének weboldalán a vezető hír – Új egységre van szükség Erdélyben címmel – a Szász Jenővel lezajlott találkozója” – olvasható az írásban.

A szerző – utalva arra, hogy az anyaországban jelenleg előrehozott magyarországi választásokról beszélnek – arra kíváncsi: „miféle új egységet szorgalmaz tájainkon a Fidesz-MPP elnöke”. Az említett sajtóanyagból megtudjuk például – írja -, hogy Orbán Viktor el van ragadtatva az MPP programjától, amellyel – mint Orbánt idézi – „a magyarok közötti versenyfutásban végre megjelent néhány ( ) nemzeti szempontból fundamentális kérdés”.

A szerző kétli, hogy a Fidesz-MPP elnöke olvasta egyáltalán a szóban forgó dokumentumot. Az MPP keretprogramja ugyanis Szőcs Levente szerint nem tartalmaz semmi olyasmit, ami az erdélyi magyarok alapvető gondjaira egyszerre jelentene megoldást, illetve hatna a reveláció erejével. A kommentátor felhívja arra is a figyelmet, hogy a keretprogramot az MPP weboldalán meglehetősen kevesen olvasták el.

Szerinte ez azt jelzi, hogy az erdélyi magyarok nagy része nem kíváncsi az Orbán Viktor által patronált „fundamentális megoldásokra”. “Az érdeklődés hiánya utalhat arra, hogy az MPP átütőnek remélt sikere elmarad. Utóbbi esetben pedig a Fidesz elnökének beletörhet a bicskája az erdélyi korteskedésbe” – írja az ÚMSZ kommentátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik