Nagyvilág

Markó beszólt a Fidesznek

Az RMDSZ elnöke nem helyesli, hogy fideszes politikusok a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett kampányolnak Erdélyben, a helyhatósági választások előtt. Markó Béla jó eredményre számít, annak ellenére, hogy első alkalommal osztják meg a magyarok szavazataikat.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint vannak olyan szándékok a Fidesz részéről, hogy a Magyar Polgári Párt mellett kampányoljanak. “Ezt különösen nem helyeseljük önkormányzati választások esetében” – mondta sajtóértekezletén Markó Béla.

Hozzátette: fontos, hogy hogyan vélekednek a magyarországi politikusok, “de nekünk kell eldöntenünk, hogy merre megyünk, mert a mi életünkről van szó, és ennek a következményeit is mi viseljük. Az RMDSZ nem kért sem magyarországi, sem európai politikust, hogy kampányoljon a párt mellett”.

Markó Béla arra reagált, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke május 25-én az MPP vendége lesz Erdélyben. De nem ez lesz a politikus első látogatása: pár hete szintén Szász Jenő meghívására ment ki.

Megmenekültek a plakátok

Budapesti sajtóértekezletén az RMDSZ elnöke természetesnek nevezte, hogy a román országos választási bizottság csütörtöki döntésével visszautasította a temesvári óvást az RMDSZ plakátjaival szemben. Az országos testület a megyei választási bizottság keddi döntését írta felül, amely szerint el kellett volna távolítani Temes megyében az RMDSZ valamennyi magyar nyelvű választási plakátját.

Markó Béla szerint Romániában minden eddiginél intenzívebb a helyhatósági választási kampány, amely azt mutatja, hogy nő az önkormányzatok jelentősége. Nemcsak a román pártok között van verseny, hanem a magyar közösségen belül is.

Minden választáson volt vetélytársa az RMDSZ-nek, de ezúttal egy jelentős RMDSZ-en kívüli csoportosulással, az MPP-vel kell felvenniük a versenyt – mutatott rá.

Jó eredményben bízik

A pártelnök abban bízik, hogy a júniusi választásokon meg tudják őrizni jelenlegi pozícióikat, eddig 190 polgármestere és csaknem háromezer helyi és megyei képviselője volt az RMDSZ-nek. Bákó megyében, a csángó közösségben először állított jelölteket az RMDSZ.

A párt számára készített felmérés szerint a romániai magyarok körében 63 százalékos a részvételi hajlandóság, közülük csaknem 76 százalék az RMDSZ-re, 12 százalékuk az MPP-re szavazna – tette hozzá.

Markó Béla szerint a magyar politikusok számára figyelmeztetés kell legyen, hogy a román pártok összefogtak, és a legtöbb helyen közös jelöltet indítanak a magyarlakta területeken.
Romániában június elsején rendezik meg a helyhatósági választások első fordulóját. A második fordulóra június 15-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik