Nagyvilág

Európa szerint túl kemény a Tibet-határozat tervezete

A magyar Országgyűlésben Tibettel kapcsolatban benyújtott négypárti határozattervezet miatt több európai politikus értetlenségét fejezte ki Szili Katalinnak. A házelnök szerint hazánk nem adja fel az emberi jogokról vallott elveit és gazdasági érdekeit is képviseli.

Szili Katalin az Európa Tanács székházában közölte: a magyar-kínai kapcsolatok, a gazdasági együttműködés Magyarország érdekeit szolgálják.

“Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy feladjuk az emberi jogokkal kapcsolatos európai elveket. De annak is tudatában kell lennünk, hogy a világ és Európa, a szörnyű szecsuáni földrengés következményeit is tekintve, empatikusan, ugyanakkor gyakorlatiasan – saját gazdasági érdekeit nem veszítve szem elől – kommentálja a tibeti eseményeket” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke, és hozzátette: még maguk az érintettek is felfüggesztették május végéig a demonstrációkat.

Szili Katalin szerint a négypárti határozattervezet időzítése kárt okoz a magyar érdekeknek. “Ezt strasbourgi látogatásom során néhány európai politikus is egyértelműen tudomásomra hozta, értetlenségét fejezve ki az európai reakciókat messze meghaladó határozattervezet miatt” – jelentette ki.

Újságírói kérdésre közölte: még nem dőlt el, hogy sor kerül-e tervezett kínai látogatására. “Nem tudom, Kína számára kívánatos-e, hogy ellátogassak oda” – mondta.

Korábban az ellenzéki pártok támogatásukról biztosították azt az országgyűlési határozattervezetet, amely elítélné Kína Tibet-politikáját. A dokumentumot a kormányzó MSZP nem támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik