Nagyvilág

Szaakasvili nyert

A grúziai parlamenti választáson a kormányzó Egységes Nemzeti Mozgalom, Mihail Szaakasvili elnök pártja több mint 63 százalékot, az Egyesült Ellenzék több mint 14 százalékot szerzett a szavazóhelyiségek bezárása után közvetlenül közzétett exit poll szerint.

Az ellenzék soraiból a kilenc pártot tömörítő Egyesült Ellenzéken kívül a Munkáspárt is biztosan bejutott a parlamentbe 5,8 százalékkal. Bekerültek 9,7 százalékkal a kereszténydemokraták is, akik hajlandók lennének támogatni a kormánypártot, amennyiben a választások szabályosan történnek.

Ezek az eredmények egyelőre csak a pártlistákra leadott szavazatokra vonatkoznak, melyekről az összesen 150 képviselő felét választják meg, a fennmaradó 75 képviselő egyéni mandátummal jut be a törvényhozásba.

Georgij Cereteli, az Egységes Nemzeti Mozgalom, Mihail Szaakasvili elnök pártjának parlamenti képviselője magyar újságírók előtt hangsúlyozta: a választás szerdán reggel apróbb nehézségekkel, kisebb szabálysértésekkel indult, s ezekből az ellenzék igyekszik a súlyos választási csalások benyomását kelteni.

Kijelentette, hogy minden előzetes felmérés szerint az Egységes Nemzeti Mozgalom az esélyes a győzelemre, s hogy ebben a helyzetben az ellenzék mindenképpen tüntetni szándékozik szerdán este.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik