Nagyvilág

Még Bush ad nekünk vízumot

Pénteken kerül a parlamenthez az a törvényjavaslat, amelynek elfogadásával – a régió országaival együtt – Magyarország még Bush regnálása alatt vízumkönnyítést kapna az Egyesült Államoktól. Az amerikaiak által beterjesztett szövegen változtatni nem lehet, és bár az adatvédelmi szempontból aggályos, valamennyi párt elfogadná.

A FigyelőNet információi szerint pénteken terjesztik be a magyar parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek napirendre vételével és megszavazásával az Egyesült Államok vízumkönnyítést adna hazánknak.

Az amerikaiak ajánlata egyértelmű és megmásíthatatlan: ha Magyarország is kiad adatokat terroristákról, megkapja a vízumkönnyítést. Ez azt jelenti, hogy annak, aki az Egyesült Államokba kíván utazni, ezt követően nem kellene megalázó procedúrát végigállnia a követségen, és nem kéne súlyos dollárokat fizetnie a beutazási engedélyért. Csupán egy formanyomtatványt kéne kitöltenie, és elküldenie a követségre.

Mindehhez a magyar Országgyűlésnek csupán ratifikálnia kell az USA által – Magyarországon kívül például a balti államoknak és a többi kelet-közép-európai államnak – megküldött dokumentumot. Ez nem képezi vita tárgyát, azaz vagy elfogadjuk (ahogy valamennyi állam, akiknek felajánlották a lehetőséget, ezt megtette), vagy elutasítjuk.

Adatvédelmi aggályok

Lapunk információi szerint utóbbi mellett szólhat, hogy a dokumentum formailag és adatvédelmi szempontokból is aggályokat vet fel. A nemzetközi egyezményekben például rendszerint szerepel egy kitűzött cél, illetve annak lefektetése, hogy a hazánk által eddig vállalt nemzetközi kötelezettségeknek mindez nem mond ellent. Ezek a kitételek azonban hiányoznak a szövegből.

A legfontosabb követelés a tengerentúliak részéről, hogy hazánk adja ki a birtokába került terroristákról szóló adatot. Hogy kiket tekintenek terroristának, az azonban nincs definiálva. Ráadásul a szöveg első része szerint érzékeny nemzetbiztonsági információkat nem kell kiadnunk, egy későbbi bekezdésben azonban az ilyen esetekben történő eljárásról is rendelkeznek.

A szöveg kézhezvételekor a Külügyminisztérium kikérte Péterfalvi Attila volt adatvédelmi ombudsman véleményét, aki egyetlen aggályos pontot talált: a tárolt adatok megsemmisítésének határidejére vonatkozó szabályt hiányolta.

Még júniusban át kell vinni

Sok időnk nincs a lamentálásra: a vízumkönnyítésről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek június 9-ig meg kell szavaznia. Az Országgyűlés nyári szabadsága után, szeptemberben ugyanis már lekéssük a vonatot: az elnökválasztás miatt őszre ugyanis teljesen leáll az amerikai adminisztráció.

Ráadásul a Bush-adminisztációnak is fontos, hogy még a jelenlegi elnök adja meg a kedvezményt az érintett államoknak, hiszen ezzel a republikánus jelöltnek hozhatnak plusz szavazatokat, elsősorban az USA-ban élő lengyel közösség tagjai közül.

A dokumentumról tartott ötpárti egyeztetésen, bár valamennyi párt felvetette aggályait, végül mindenki a megszavazás mellett döntött. Így valószínűleg a házszabálytól való eltéréssel, június 2-án vagy 9-én voksolhat a kérdésről az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik