Külföld

Az olasz romatelep a balkáninál is embertelenebb

admin
admin

2008. 05. 20. 19:53

Katasztrofális állapotokat tapasztalt az olaszországi táborokban lakó romák körében a helyszínen vizsgálódó magyar uniós képviselő. Mohácsi Viktória szerint még a Balkánon sem olyan kétségbeejtő a helyzet, mint az olasz romatelepeken.

Mohácsi Viktória liberális európai parlamenti képviselő Rómában és Nápolyban látogatott meg cigánytelepeket, tapasztalatairól kedden számolt be Strasbourgban. Adatai szerint Olaszországban mintegy 200 ezer roma él, akik közül 80 ezernek van olasz állampolgársága. A többi 120 ezer, illegálisnak minősülő ott-tartózkodó közül körülbelül 90 ezren a délszláv térségből érkeztek, és utolsó érvényes személyi okmányuk a volt Jugoszlávia által kiállított útlevél volt. Az egyik, 1650 fős római táborban olyan ember is tartózkodik, aki 55 éve érkezett Olaszországba.

Mohácsi kiemelte, hogy azok vonatkozásában, akik nem kapnak olasz állampolgárságot, súlyosan sérül az egészségügyi ellátáshoz való jog. Helyszíni látogatása során kérdésére azt válaszolták, hogy sok roma asszony a táborban szüli meg gyermekét, és csak minimális orvosi ellátásban részesül. A gyermekeket nem tudják iskolába járatni. A rendőrség éjszaka sűrűn trt razziát a római cigánytáborban. Ilyenkor gyakran tucatnyi embert visznek be az őrszobára, két napig benntartják, majd elengedik őket, vagyis semmilyen bűncselekmény vádjával nem tudnak ellenük eljárást indítani – ismertette a táborokban hallottakat.

Az ezer fős nápolyi táborban – ahol a korábbi napokban romaellenes kilengések, gyújtogatások voltak – arról is beszámoltak Mohácsinak, hogy időnként rejtélyes módon tűnnek el roma gyerekek a táborból, és a rendőrség nem tudott semmilyen nyomozási eredményt felmutatni. Állítólag többször előfordult, hogy koldulás miatt, illetve hasonló okokból az olasz hatóságok az utcáról „begyűjtöttek” és a szülők számára ismeretlen helyre szállítottak roma gyerekeket.

A képviselőnő a sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy évek óta foglalkozik intenzíven a romák helyzetével, és több országban – így a Balkánon – járt helyszíni megfigyelő úton, de ilyen kétségbeejtő helyzetben sehol nem találta a romákat, mint az olaszországi táborokban. Mohácsi Viktória szerint az uniónak sürgősen átfogó stratégiát kell kidolgoznia a romáknak a társadalomba való integrálására, és e stratégiát minden uniós tagállamnak el kellene fogadnia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.