Nagyvilág

Obama mögött a világ leggazdagabb embere

Az amerikai elnökválasztási küzdelemben Barack Obama afro-amerikai szenátor mögé állt a világ leggazdagabb embere, Warren Buffett is.

A 77 éves befektető – akinek vagyonát a Forbes magazin 62 milliárd dollárra taksálja – korábban a demokrata elnökjelöltségért küzdő mindkét szenátor, Barack Obama és Hillary Clinton kampányrendezvényein is megjelent, de eddig egyikük mellett sem kötelezte el magát.

A nebraskai Omahában élő – az “omahai bölcsként” emlegetett – milliárdos egy hétfői sajtótájékoztatón szűkszavúan közölte: “láthatóan Obama szerzi meg a győzelmet (…) őt választom”. Megjegyezte azonban, hogy Obama és Clinton egyaránt alkalmas az elnökségre.

Buffet politikai bigámistaként jellemezte magát. Ehhez azt fűzte hozzá magyarázatként, hogy hónapokkal ezelőtt mindkét politikust támogatásáról biztosította, ha jelölt lesz. Azt is ígérte, hogy addig nem nyilvánít véleményt, amíg nem dől el a jelöltség sorsa. Meggyőződése szerint az amerikai gazdaság jól fog teljesíteni, akár demokrata, akár republikánus párti lesz a következő elnök.

Ugyancsak hétfőn jelentette be a legrégebb ideje, csaknem 50 éve hivatalban levő amerikai szenátor, a demokrata Robert C. Byrd, hogy Obama jelöltségét támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik