Külföld

Nem tárgyal Tibetről a magyar parlament

admin
admin

2008. 05. 20. 14:40

Az Országgyűlés külügyi bizottsága nem támogatta a Tibetről szóló határozati javaslat általános vitára bocsátását. A testület 10 igen, 9 nem szavazattal, 1 tartózkodással utasította el a javaslatot.

A Tibetről szóló határozati javaslat felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogokat, illetve támogassa a nemzetközi fórumokon a tárgyalások megkezdését Kína és a dalai láma között Tibet új státuszának meghatározásáért. A javaslatot Balog Zoltán (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Fodor Gábor (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) nyújtotta be.

A bizottsági vitában Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, Kínában háromnapos nemzeti gyász van a közelmúltbeli földrengés miatt, így a javaslat pillanatnyilag nem időszerű. Az Országgyűlésnek azonban foglalkoznia kell a kérdéssel. Németh Zsolt fideszes bizottsági elnök erre reagálva azt mondta, nem volt még arra példa, hogy olyan emberi jogi ügyben, mint amilyen a tibeti, ne egyhangúlag támogatnának egy javaslatot.

Az MSZP nevében hozzászóló Szabó Vilmos közölte, hogy a szocialista párt egyetért a kormánnyal, és nem támogatja a javaslatot. Kovács Kálmán (SZDSZ) szerint a javaslat támogatható, kompromisszumként pedig azt indítványozta, kerüljön bele az együttérzés kifejezése a Kínát ért természeti katasztrófa miatt, ugyanakkor a kínai politikai nyitás szorgalmazása is.

Ezek után a külügyi bizottság 10 igen, 9 nem szavazattal, 1 tartózkodással utasította el a javaslat általános vitára való alkalmasságát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.