Nagyvilág

Eltávolítják az RMDSZ magyar nyelvű plakátjait

El kell távolítani Temes megyében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valamennyi magyar nyelvű választási plakátját - döntött állítólagos lakossági megkeresés nyomán az ottani megyei választási bizottság, de a szövetség óvást készül benyújtani a határozat ellen.

A romániai magyar sajtó értesülései szerint Temesváron a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Szövetség Temesért Koalíció, az Új Generáció Pártja, a Nagy-Románia Párt (PRM) és a Konzervatív Párt (PC) képviselői szavazták meg a magyar nyelvű plakátok eltávolításáról szóló javaslatot. A határozat ellen a Demokrata-Liberális Párt, az RMDSZ képviselője, valamint a választási bizottság két bírónője szavazott.

A szövetség megyei szervezete sajtóközleményben reagált a történtekre, sajnálatát fejezve ki, hogy mindez Temesváron, a soknemzetiségű jellegével és állítólagos bánsági toleranciájával előszeretettel dicsekvő városban történt. A feljelentő egy temesvári lakos, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra. Az illető az RMDSZ magyar nyelvű plakátjainak a Temes megyei közterekről és plakátolóhelyekről való eltávolítását kéri.

Érthetetlennek nevezte a határozatot Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és országos kampányfőnöke. Kolozsvári sajtótájékoztatóján egyenesen “szörnykoalíciónak” minősítette azt a csoportot, amely megszavazta a döntést. Az RMDSZ vezetői már korábban is felháborodásukat fejezték ki az effajta koalíciók megalakulása miatt, hiszen a júniusi helyhatósági választásokra készülve helyi szinten olyan román pártok kötnek szövetséget egymással, amelyek politikai irányvonalaik tekintetében még csak köszönő viszonyban sem lennének, de most az RMDSZ ellen érdemesnek tartják az ilyen jellegű összefogást.

“Temesváron a különböző kultúrák és etnikumok közötti párbeszéd mindeddig példaértékű volt. Egy évtizede nem volt arra példa, hogy köztérről azért távolítottak volna el plakátot, mert magyar nyelvű szöveget tartalmazott” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik