Külföld

Megállapodik Grúzia és Abházia?

admin
admin

2008. 05. 19. 10:56

A Kommerszant című orosz lap úgy értesült, hogy Tbiliszi új javaslatot terjesztett elő Szuhuminak, s Abházia „államfője" azért jön Moszkvába, hogy ehhez megszerezze Oroszország jóváhagyását.

Szergej Bagaps, a Grúziától elszakadt Abházia „államfője” hétfőn az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta, hogy egyeztetés folyna Grúzia és Abházia között a konfliktus békés rendezéséről.

Az abháziai politikus elmondta: Szuhumi elvi álláspontja változatlan – Grúziának ki kell vonnia csapatait a Kodori-hegyszoros Abháziához tartozó felső részéből, s ezt követően Abházia kész lesz megállapodást aláírni a harci cselekmények kiújulásának elkerüléséről, de függetlenségéről, politikai státusáról Abházia nem hajlandó tárgyalni.

Bagaps a hírügynökségnek elmondta: hétfőn munkalátogatásra érkezik Moszkvába, de ez semmiféle összefüggésben nem áll „állítólagos megállapodástervezetekkel”, hanem gazdasági kérdéseket kíván megvitatni az orosz fővárosban.

Moszkva azzal vádolja Tbiliszit, hogy a kémrepülőgépek számukra tiltott abház légtérbe küldésével készakarva szítja a feszült légkört közte és a kilencvenes években róla levált Abházia között. Moszkva nemrégiben növelte az Abháziában állomásozó békefenntartó erőinek a létszámát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.