Nagyvilág

Még találnak túlélőket Kínában

Egy héttel a földrengés után két nőt mentettek ki a romok alól egy beomlott bánya épületéből. A hivatalos adatok szerint a katasztrófának egyedül Szecsuán (Sichuan) tartományban 32 ezer 173 halottja volt. A nemzeti gyász hétfőn elkezdődött.

A kínai hatóságok korábban azt közölték, hogy országosan 32 ezer 477 ember halt meg a természeti katasztrófában, és ebből 31 ezer 978-an Szecsuán tartományban. Félő, hogy a földrengés halálos áldozatainak száma végső soron meghaladja majd az ötvenezret is.

Mindeközben még mindig hallani csodával határos megmenekülésekről. Hétfőn például az derült ki, hogy csaknem egy héttel a pusztító földrengés után két újabb túlélőt találtak. Az Új-Kína jelentése szerint két nőt mentettek ki Pejcsuanban (Beichuan) egy szénbánya összeomlott épületének romjai alól.

Nemzeti gyász kezdődött

Ugyancsak hétfőtől háromnapos nemzeti gyász kezdődött Kínában az egy héttel ezelőtti pusztító földrengés áldozatainak emlékére. A pekingi Tienanmen téren, ahol hajnaltájban ünnepélyes külsőségek között vonják fel a nemzeti lobogót, ezúttal csak félárbocig húzták fel a zászlót.

A kínai kormány rendelete értelmében hétfőn helyi idő szerint 14.28 perckor (közép-európai idő szerint reggel 6:28-kor), a földrengés pillanatában háromperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének, ezt követően pedig az egész országban megszólaltak a szirénák. A háromnapos gyász idejére felfüggesztik az olimpiai lángot vivő stafétát is. Bezártak a színházak, mozik és a szórakozóhelyek. A kínai lapok és internetes portálok színes helyett fekete-fehér változatban jelentek meg. Csupán a Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) címlapján látható egy színes fotó, amelyen Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök vigasztal egy síró kisgyermeket.

Első ízben fordul elő, hogy Kínában nemzeti gyászt rendelnek el más okból, mint egy-egy nagy államférfi halála miatt. Korábban Mao Ce-tung (Mao Zedong) elnökre, majd Teng Hsziao-pingre (Deng Xiaoping) emlékeztek így.

Kína délnyugati részén a Richter-skála szerint 8-as erősségű földrengés pusztított hétfő délután. A földmozgás epicentruma Szecsuán tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól (Chengdu) 92 kilométerrel északnyugatra, Vencsuan (Wenchuan) település közelében volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik