Nagyvilág

Világalapot hoznának létre az éhínség ellen

Szükség van az Európai Unió és Latin-Amerika további együttműködésére a szegénység, egyenlőtlenség, illetve a fenntartható fejlődés, megújuló energia ügyében - emelte ki a két régió limai csúcstalálkozójának fő következtetését Göncz Kinga külügyminiszter.

,Idézte Alan García perui elnöknek az EU és a latin-amerikai-karibi országok állam- és kormányfői ötödik csúcstalálkozóján (EULAC), pénteken elhangzott megnyitóbeszédét, melyben az államfő hangsúlyozta: az élelmiszerválság, az élelmiszerárak emelkedése olyan probléma, mely nagymértékben igényli a nemzetközi szolidaritást, a globális megközelítést.

García felvetett néhány javaslatot is arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne olyan alapot létrehozni, amellyel meg lehetne előzni az éhínséget bárhol a világon – mondta el Göncz Kinga.

A szegénység, kirekesztettség, egyenlőtlenség témakörében egyetértés volt abban, hogy mindenképpen gazdasági fejlődés kell ezek felszámolásához. Szükség van a javak egyenlőbb elosztására is.

Magyar példa

A mexikói elnök felszólalásában megemlítette Magyarországot – mondta el Göncz Kinga -, mint ahol Svédország és Finnország mellett az Európai Unióban a legkisebb a társadalmi egyenlőtlenség. Elhangzott, hogy a jelenlegi pénzügyi válság veszélyezteti a már elért eredményeket, s súlyos terheket rak azokra a rétegekre, amelyek már ma is jövedelmük felét élelmiszerre költik.

Azt a kérdést illetően, hogy az EU hogyan tudná előmozdítani a latin-amerikai gazdasági fejlődést, a többség egyetértett abban, hogy előre kellene lépni a szabadkereskedelemről zajló tárgyalásokon.

Ha ugyanis az európai piac megnyílik Latin-Amerika számára, az munkahelyeket teremt és gazdasági fejlődést indít el. Vita volt arról, hogy az élelmiszertermelőket kell-e támogatni vagy inkább a szegény családokat: a többség arra hajlott, hogy nagyobb szükség lenne a szegények pénzügyi támogatására, minimális megélhetésük biztosítására.

Oktatáson a hangsúly

Felszólalásában Göncz Kinga kiemelte a magyar elkötelezettséget a hazai egyenlőtlenségek alacsony szinten tartása mellett, és szólt a speciális magyar vonatkozásokról: a szegénység regionális különbségeiről, a gyerekszegénység elleni programról, az elöregedő társadalom problémáiról. Mint mondta, a szekcióban az európai hangsúlyok a munkahelyteremtésen, a nyugdíj- és oktatási rendszeren voltak, bár az oktatás mindkét régió részéről kiemelt figyelmet kapott.

Az éghajlatváltozás témakörében szó volt a megújuló energiák arányának növeléséről, a biodízeltermelés előmozdításáról – annak szem előtt tartásával, hogy meg kell találni a helyes arányt a termőföldek bioenergia-, illetve élelmiszertermelésre történő felhasználásában, tekintettel az élelmiszerárak emelkedésére.

Chávez Amerika ellen

Mint elmondta, az EU-val szemben nem fogalmazódtak meg bírálatok, viszont Hugo Chávez venezuelai elnök felszólalásának erősen Amerika-ellenes éle volt. Chávez úgy vélte, hogy az Egyesült Államok destruktív fejlődési modellt képvisel, és szerinte a kapitalizmus a maga profitéhségével tönkreteszi a világot, ez okozza a globális felmelegedést, az energiapazarlást és egyéb negatív jelenségeket.

Más felszólalók rámutattak, hogy miközben a világ népességének csak 7 százaléka él az Egyesült Államokban, utóbbi a világ erőforrásainak 20 százalékát emészti fel.
A csúcstalálkozó következtetéseit, javaslatait a záródokumentum, az úgynevezett “limai nyilatkozat” tartalmazza, mely kiemelte a további együttműködés szükségességét.

A következő, hatodik EULAC-találkozót két év múlva rendezik meg, előreláthatólag Spanyolországban, a spanyol EU-elnökség idején – fejezte be telefonos nyilatkozatát Göncz Kinga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik