Nagyvilág

Elnapolták bin Laden sofőrjének perét

Egy amerikai katonai bíró pénteken elnapolta Oszama bin Laden sofőrjének, a jemeni Szálem Ahmed Hamdannak a perét a guantánamói különleges törvényszéken.

Az ügyben eljáró Keith Allred tengerész százados július 21-ig napolta el a tárgyalást a vádlott elmeállapotának megvizsgálása céljából. Más források szerint a per elhalasztásával a bíró a legfelsőbb bíróság ítéletét kívánta megvárni. A testület azt vizsgálja meg, hogy a vádlottaknak joguk van-e fellebbezni az ítéletük ellen a polgári bíróságokon.

Hamden az első vádlott, aki felett a kubai Guantánamón működő különleges törvényszék mond ítéletet. A 2001. szeptember 11-i merényletek után létrehozott guantanámói különleges törvényszékek a második világháború óta az első, háborús bűnök ügyében ítélkező amerikai bíróságok, amelyek működését emberjogi szervezetek állandóan bírálják.

Hálid Sejk Mohammed, a szeptember 11-i merényletek beismerő vallomást tett egyik szervezőjének és négy társának a pere a tervek szerint június 5-én kezdődik a guantánamói támaszponton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik