Nagyvilág

Bush az év végéig békét kötne

George Bush szombaton az egyiptomi Sarm-es-Sejkben kijelentette, "abszolút elkötelezett" az iránt, hogy még az év végéig létrejöjjön az izraeli-palesztin békemegállapodás.

Közel-keleti körútjának utolsó állomásán az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy “megszakad a szíve” a palesztin nép szenvedései láttán. Bush a palesztin elnökkel, Mahmúd Abbásszal lezajlott tárgyalásai után mondta ezt a vörös-tengeri fürdőparadicsomban.

A két vezető csaknem egy órán át tárgyalt egymással, majd a rövid sajtótájékoztató után szűk körű vacsorára vonultak vissza.

Csak Izraelt dicsérte

Bush jelenlegi közel-keleti körútjának keretében két napot töltött Izraelben, ahol részt vett a zsidó állam alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. Az izraeli parlamentben elhangzott beszédében dicséretekkel halmozta el Izraelt, de úgyszólván említést sem tett a palesztinokról, eltekintve egy rövid utalástól, mely szerint fennállásának 120. évfordulóján a zsidó állam békében fog élni egy szomszédos független palesztin állammal. Bush nem látogatott el a palesztin területekre sem.

Érzelmes sarm-es-sejki nyilatkozatával az amerikai elnök feltehetőleg megpróbálta ellensúlyozni azt az arab világban keltett benyomást, hogy túlságosan részrehajló Izrael és a zsidó állam aggodalmai iránt.

Abbász azonban élénken dicsérte Bush elkötelezettségét a novemberben újraindított izraeli-palesztin béketárgyalások iránt, valamint azért is, hogy Bush – mint korábban hangoztatta – hivatali időszakának végére szeretné elérni, hogy létrejöjjön a palesztin állam megteremtését előirányzó megállapodás.

Iráni kísérlet

A tárgyalások másik fő témája a múlt heti libanoni fegyveres belviszály volt, melyet az Egyesült Államok és a szunnita arab országok úgy értelmeztek, mint a síita Irán kísérletét nagyobb befolyás megszerzésére a térségben.

Bush kijelentette, Abbásszal együtt osztozik az aggodalomban, hogy “radikális elemek aláássák” Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök nyugati támogatást élvező kormányát. Libanon “meghatározó pillanat” előtt áll – mondta Bush, ígéretet téve arra, hogy az Egyesült Államok kiáll a Nyugat-barát libanoni kormány mellett a Szíria-párti síita Hezbollah mozgalommal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik