Nagyvilág

A szlovák kormányfőhelyettes bosszankodik Slota miatt

"Nagyon bosszant, hogy a koalíciós partner szerencsétlen kijelentése miatt a helyzet idáig fajult" – jelentette ki Dusan Caplovic, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese pénteken.

„Jómagam és Fico miniszterelnök fél éves fáradozása ment veszendőbe” – mondta a TASR szlovák hírügynökség megkeresésére a Robert Fico kormányfő pártjához (Smer-SD) tartozó Caplovic, aki a miniszterelnökök találkozóját előkészítendő már kétszer találkozott magyar partnerével, Kiss Péter kancelláriaminiszterrel. Április elején Pozsonyban abban állapodtak meg, hogy Gyurcsány Ferenc június első felében hivatalos látogatást tesz Szlovákiában.

„Lovas bohóc”

Slota a minap “lovas bohócnak” nevezte a magyar államalapító Szent Istvánt, amit a magyar fél ugyanúgy sérelmesnek minősített, mint azt, hogy Fico a Fidesz választási győzelme esetén várható, Szlovákia ellen irányuló szélsőséges magyar nacionalista megnyilvánulások veszélyével riogatta a hallgatóságát.

Caplovicnak meggyőződése, hogy győz majd a józan ész, és Szlovákiának Magyarországgal is sikerül kialakítani olyan viszonyt, mint a többi szomszédjával. “Nemcsak az előállt helyzet megnyugtató rendezése indokolja, hogy a miniszterelnökök találkozzanak” – tette hozzá a politikus.

Hivatalosan is tudomásul vették

A szlovák külügyminisztérium tudomásul veszi a magyar fél döntését, miszerint a közeljövőben valószínűleg nem lesz magyar szlovák miniszterelnöki találkozó, jóllehet Pozsony Budapest “lépéseinek nem látja az okát.”

Az MTI pozsonyi irodájához csütörtökön késő éjszaka eljuttatott nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium leszögezi: “A mindkét ország nyilvánossága részéről rég várt találkozóhoz a szlovák fél teljes komolysággal viszonyult és alaposan készült rá.” Pozsony szerint a tervezett miniszterelnöki találkozó a kényes kérdéseket sem kerülve lett volna hivatott “a viszonyt pragmatikus módon, a két szomszédos ország polgárainak javára előbbre mozdítani. Ezzel a döntésével a Magyar Köztársaság ismételten elutasítja a kézfogást és a viszonyunk valamennyi kérdésére kiterjedő tárgyilagos párbeszédet”. A szlovák fél értelmezése szerint Budapest “ódzkodik” attól, hogy “nyíltan essen szó az olyan problémákról is, mint amilyen a magyarországi szlovák kisebbség jogállásán esett sérelem, vagy a Magyar Gárda szélsőséges nacionalizmusa és rasszizmusa”.

Szlovákia a közeli jövőre tervezett miniszterelnöki találkozó lemondása ellenére “a továbbiakban is a két ország vezetőinek a kölcsönös viszony minden kérdésére kiterjedő, tárgyilagos és pragmatikus párbeszédét fogja szorgalmazni, és ha a magyar kormány elszánja magát, bármikor kész a miniszterelnökök találkozójának megtartására” – fogalmaz a külügyminisztérium szóvivője által jegyzett közleményében a szlovák fél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik