Nagyvilág

Száz orvos mehet Mianmarba

A mianmari junta engedélyezte, hogy száz külföldi orvos beutazzék szombaton az országba, és segítsen a ciklon áldozatainak kezelésében - jelentette be pénteken Louis Michel európai biztos, miután visszatért Bangkokba.

Az orvosoknak meglesz a vízumuk. E téren a dolgok már mozgásba lendültek – mondta az útja eredményeiről tartott sajtótájékoztatóján az Európai unió fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa.

Michel két napot töltött az egykori Burmában azzal, hogy meggyőzze a katonai kormányt a tömeges külföldi segítség elfogadásáról. A nemzetközi humanitárius szervezetek munkatársai kevés kivétellel még mindig eredménytelenül várakoznak a szomszédos Thaiföldön arra, hogy beengedjék őket, és végre hozzáfoghassanak a munkához.

“Az idő élet” mondással figyelmeztetett a belga politikus arra, hogy az áldozatok száma tovább nő, ha nem érkezik segítség a természeti csapást túlélőkhöz.

A biztos azzal magyarázta a mianmari hatóságok vonakodását nagy számú külföldi beengedésétől, hogy a katonai rendszernek nem túl jók a kapcsolataik a nemzetközi közösséggel.
Az országot amerikai és európai szankciók sorozata sújtotta az elmúlt tíz évben. Gyanakodásuk kétség kívül összefügg a szankciókkal – mondta Louis Michel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik