Nagyvilág

Róma mégsem telepítené ki a románokat?

Egy román-olasz vegyes bizottság már hétfőn összeül, hogy megvitassa a bűncselekményeket elkövetőkre vonatkozó olasz szigorítások gyakorlati alkalmazásának módját - jelentette be pénteken Bukarestben Cristian David román belügyminiszter.

Hangsúlyozta: e két ország hatóságainak képviselőiből álló testület azért folytat konzultációkat, hogy a készülő olasz törvényerejű rendelet valóban csak a bűncselekmények elkövetőit sújtsa, s ne irányuljon egyetlen nemzetiség vagy etnikai csoport ellen sem.

A belügyi tárca vezetője egy nappal azután beszélt erről bukaresti sajtóértekezletén, hogy Rómában megbeszéléseket folytatott e súlyos problémáról olasz kollégájával, Roberto Maronival. David megerősítette, hogy Róma valóban nem kívánja tömegesen kiutasítani az illegális bevándorlókat.

Az olaszoknak nincs problémája a románokkal?

Maroni maga is úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy Olaszországnak nincs semmiféle problémája az ottani román közösséggel, amely – mint fogalmazott – tökéletesen integrálódott az olasz társadalomba. Hangoztatta, hogy az utóbbi időben elkövetett bűncselekmények egyedi eseteknek számítanak. Cristian David tudni vélte, hogy Itáliában 800 ezer román állampolgár dolgozik, az olasz nemzeti össztermék egy százalékát termeli meg.

A román belügyminiszter pénteken leszögezte: Róma számíthat Bukarest teljes támogatására az Olaszországban illegálisan élő és bűntetteket elkövető románokkal szembeni intézkedések végrehatásában.

Románia megköveteli külhonban élő állampolgáraitól a fogadó ország törvényeinek betartását, ugyanakkor határozottan kiáll a személyek szabad mozgásának szavatolásáért, mindent megtesz annak érdekében, hogy az itáliai román közösség egészét ne diszkriminálják egyedi esetek miatt.

Bűnügyi szakértők segítenek

A román külügyminisztérium pénteki közleményében nyilvánosságra hozta, hogy az említett vegyes bizottság olyan olasz és román szakértőkből áll majd, akik bűnüldözési, igazságügyi, bel- és külpolitikai, valamint európai uniós kérdésekben járatosak.

Egyre gyakrabban hangzik el Bukarestben kommentátorok és politikusok szájából a panasz, hogy Olaszországban azonosítják a románokat a romákkal – ez utóbbiak közül kerültek ki ugyanis a bűntettek elkövetői. Pénteken azonban örömmel tudósítottak arról, hogy az olasz sajtóban is óva intették az olaszokat az általánosításoktól. “A románok már nem mind romák Rómában” – írta ezzel kapcsolatban a Ziua című bukaresti napilap.

Nápolyban a Molotov-koktélt látják a megoldásnak

Az olasz közvéleményt az utóbbi hónapokban kétségtelenül felháborította néhány olyan bűncselekmény, amelyet román állampolgárok (főleg romák) követtek el, néhol lincshangulat is kialakult, kedden és szerdán ismeretlenek Molotov-koktélokat dobáltak a romák táboraira a Nápoly közelében fekvő Ponticelliben.

Bukarestben viszont továbbra is aggódnak az olasz biztonsági csomagterv miatt. Az olaszok bűncselekménynek nyilvánítanák az illegális bevándorlást, amelyet börtönbüntetéssel és azonnali kiutasítással sújtanának. A bevándorlóknak legalább minimális jövedelemmel és tisztességes lakással kellene rendelkezniük, ha el akarják kerülni a kitoloncolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik