Nagyvilág

Pozsony szerint mi akadályozzuk az egyeztetéseket

Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes szerint Magyarország már hosszú ideje nem érdekelt a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozóban, s most, hogy Gyurcsány Ferenc június első felében várható hivatalos látogatását lemondták, Budapestnek erre jó alkalmat kínált "Ján Slota István királlyal kapcsolatos kijelentése".

A Budapesten nyilatkozó Caplovic korábban még nehezményezte, bosszantónak és szerencsétlennek nevezte, hogy a Robert Fico kormányához tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert elnöke, “lovasbohócnak” nevezte Szent Istvánt.

A romániai szlovák kisebbséghez utazó – közben a budapesti szlovák nagykövetséget útba ejtő, és a magyar külügyminisztériumban járt Juraj Migas nagykövetnél tájékozódó – Caplovic a SITA hírügynökség szerint azt mondta: a fejlemények ellenére Kiss Péter magyar kancelláriaminiszterrel folytatni kívánja a kétoldalú miniszterelnöki találkozót előkészítő megbeszéléseit, mert bízik abban, hogy “a Duna túloldalán (Magyarországon) lehűlnek a forró fejek és bölcsebbek lesznek” a politikusok.

Caplovic szerint tárgyalni kell

Caplovic szerint a két ország kormányának igenis tárgyalnia kell a gazdasági, kulturális és kisebbségi kérdésekről, mert nem engedhető meg, hogy “a politikusok miatt Magyarország és Szlovákia polgárai bűnhődjenek”.

A szlovák nagykövetnek csütörtökön Budapesten értésére adták, hogy a közeljövőben valószínűleg nem lesz magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó. A diplomatától magyarázatot kértek szlovák politikusok elmúlt napokban tett kijelentéseivel, így Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke és Robert Fico miniszterelnök nyilatkozataival kapcsolatban.

Csak alibi Slota beszólása?

Slota “lovasbohócnak” nevezte Szent Istvánt, Robert Fico pedig azt mondta, hogy ha Magyarországon győz a Fidesz, akkor a magyar szélsőségesek megnyilvánulásai felerősödnek Szlovákiai ellen.

Caplovic szerint a szlovák nagykövet bekéretése “kimondottan nem volt szabványos”, mert a magyar külügyminisztériumban azt közölték vele, hogy a miniszterelnökök találkozója “szóba sem jöhet.”

Noha Caplovic csütörtökön este Pozsonyban még bíráló hangon nyilatkozott Slota újabb botránykeltő kijelentéséről, pénteken Budapesten – a SITA szerint – már azt mondta, hogy aki ürügyet keres, az talál is, “és az, hogy Slota a magyar királyt holmi lovasbohócnak nevezte, csupán ürügy volt” Budapestnek, pedig a szlovák politikusok sem a kormánypárti, sem az ellenzéki magyar politikusok kijelentéseit nem szokták kommentálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik