Nagyvilág

Pert nyert a „cigányozó” román elnök

A román legfelsőbb bíróság helyt adott a román államfő fellebbezésének, akit korábban az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) megrovásban részesített, mert „büdös cigánynak” nevezett egy riportert.

Traian Basescu tavaly májusban bevásárolni ment egy bukaresti üzletközpontba, ahol nyomába eredtek az újságírók, ugyanis éppen azon a napon zajlott a leváltásáról szóló, végül számára sikerrel végződött népszavazás. A politikus az egyik televízió riporterhölgyének a kezéből kiragadta azt a mobiltelefont, amellyel az újságíró fényképezte őt, majd zsebre vágta. A készüléket az államfő később visszajuttatta tulajdonosához, de a telefon memóriája rögzítette, amint Basescu, immár gépkocsijában ülve, feleségének a riporterre utalva kijelentette: „Milyen erőszakos volt ez a büdös cigány”.

A CNCD néhány nappal az eset után diszkriminatív jellegűnek minősítette a kifejezést és figyelmeztetésben részesítette az államfőt. Bár Basescu novemberben első fokon pert vesztett a diszkriminációellenes tanáccsal szemben, a legfelsőbb bíróság most végül úgy határozott: az elnök nem követett el vétséget, mivel a szóban forgó kijelentés úgymond magánjellegű beszélgetésben hangzott el. Az ítélet indoklásában azonban az ügyben eljáró bíró elismerte, hogy a „büdös cigány” kifejezés diszkriminatív jellegűnek tekintendő a román törvények értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik